Gastronomija

 

knjiga_oblizeki, za web

IMG_8552 1 Enc.špecBožica Brkan, utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina www.oblizeki.com, autorica je brojnih tekstova i knjiga (i) o hrani (Oblizeki –  Moslavina za stolom, Enciklopedija špeceraja) te pedesetak kuharica najnakladnijih u nas, a neke su prevedene i na više jezika (Hrvatska za stolom, Mediteran za stolom, Hrvatska jela na suvremeni način, Slastice u Hrvata, serijal Mala škola kuhanja itd.) i brojnih posebnih novinskih izdanja.

Knjiga Hrvatska za stolom 1

IMG_8551

Pisala je i priloge za enciklopedije, scenarije (Vegetin TV-serijal Male tajne velikih majstora kuhinje) te organizirala ocjenjivanja hrane i pića, sajmove i festivale i sl. (Večernjakova Kulenijada, Proizvodi za Europu 92 na Zagrebačkom Velesajmu, Akademija zdravog življenja Electroluxa i Večernjeg lista, Zagrebački festival slastica, Festival slastica u Križu itd).

IMG_8553

Slatke fantazije

korice-mediteran-kuh

 torte-korice.qxd:savijace.qxdtorte-korkuharica-sladoledi-kor

 

 

 

savijace-korice

palacinke-korice.qxd:savijace.qxd

korice-pite

 

 

 

 

kolacici-kor

dizana-koricenamazi-korice.qxd:savijace.qxd

 

Prenosimo tekst Božice Brkan na Kasica.hr:

Raskošno ne mora biti i skupo: evo pregršt savjeta za jeftiniju blagdansku trpezu

Torta Rokoko je kraljica! Mljac!

Više na …http://kasica.hr/raskosno-ne-mora-biti-skupo-evo-pregrst-savjeta-jeftiniju-blagdansku-trpezu/

Prenosimo s FB stranice Oblizeki:

Miljenko Brezak: “ČETIRI DANA MAĐARSKE U 12 MINUTA”, video bilješka sa studijskog putovanja Kluba Gastronaut u Mađarsku.

Božica Brkan na portalu Oblizeki.com već je objavila više tematskih priloga, a u uvodnom među ostalim napisala:

S Klubom Gastronaut bila sam na mnogim uistinu lijepim i temeljitim studijskim putovanjima, ali rijetko na ovakvom poput četverodnevnoga po Mađarskoj – Vino, gastronomija, kultura i wellness; Pečuh i Zlatni baranjski trokut od 17. do 20. studenoga 2016. Domaćin nam je bio Mark Kincses, direktor u Turističkoj zajednici Mađarske za Južnu Europu, koji se sa suradnicima potrudio da nam njihova zemlja, ma koliko mislili da je poznajemo, postane nezaboravno iskustvo. Ne samo gastronomsko! Naučiše me reći i dobar tek – egesegedre!

Božica Brkan je na svojoj FB stanici 25. studenoga 2016. napisala:

Mađarski oblizeki

Hvala Gradskoj knjižnici Samobor i ravnateljici Mirjani Dimnjaković na pozivu da u okviru Mađarskoga tjedna od 21. do 25. studenoga 2016. održim završno predavanje i to o mađarskoj gastronomiji “Mađarski oblizeki”. To mi je omogućilo da saberem i osvježim misli (i fotografije!) za prezentaciju o bojama, mirisima i okusima naših susjeda, pogotovo nakon nedavnoga studijskog boravka u Pečuhu, Mohaču, Harkanyju i Villanyju. Na toj prilici osobito zahvaljujem Karin Mimica i Mark Kincses.
15135753_10207515501476954_6897388148267188785_nDakako da smo, uz mađarska vina, potom kušali i slavnu dobošicu i druge fine mađarske slastice koje je odlično ispekla slavna samoborska pekarnica Zemljič. Izostavili smo čuvene samoborske kremšnite za koje Mađari tvrde da su ih prvi put ispekli baš oni u budimskoj slastičarnici Ryszwurm za caricu Sisi. Hvala i odličnoj i vrlo zainteresiranoj samoborskoj publici za koju sam se potrudila reći na mađarskome: Egesegedre!15220230_10207515503397002_5268971471982883340_n

Prenosimo i zahvajujemo Gradskoj knjižnici Samobor na zapisu:

Prenosimo novije priloge: www.oblizeki.com

Mediteran za stolom Ivanke Biluš i Božice Brkan

Pečuh i Zlatni baranjski trokut ili četiri nezaboravna mađarska dana

Buča pečenica – zimska poslastica