U trećoj knjizi Vinka Brešića “Iz pra(v)e ruke” i autobiografija Božice Brkan

Prenosimo / 23. veljače 2016. Božica Brkan je na svojoj FB stranici https://www.facebook.com/bozica.brkan napisala:

U trećoj knjizi “Iz pra(a)ve ruke…” Vinka Brešića 28 novih autobiografija hrvatskih pisaca

IMG_8654.JPGOTVORENA+dorada

U upravo objavljenoj trećoj knjizi “Iz pra(a)ve ruke/ Nove autobiografije hrvatskih pisaca” (glavni urednik Božidar Petrač) kod mog inače izdavača kuharica zagrebačke Alfe objavljena je i moja autobiografija “MOJ TEKST i MOJ KONTEKST Ili kak si prestreš, tak buš si i legla”. U uobičajenoj fusnoti V.B., kako se potpisuje, odnosno profesor Brešić piše:

“Autorica pripada među ona imena o kojima slušam desetljećima, ponekad nešto i pročitam i ne znajući da su Božica Brkan i Bianca Brandon i Ivana Brezak jedna te ista osoba. Vrlo je vjerojatno da smo se tu i tamo mimoilazili, možda kretali u istome društvu, ali se nikada nismo upoznali. Sve donedavna kad mi je sipatična dama na Fra Ma Fu festival pristupila s mojom Knjigom o Virovitici moleći me autogram. Skoro sam pao sa stubišta virovitičkog kazališta, pa onda još jednom kad mi dama reče kako se zove. A da je naš neobični susret završio na predivan način, pokazuje upravo ova autobiografija, koja je moju novu suradnicu navela da “drugačije razmišlja o sebi”.
IMG_8656.JPGBBPOCETNA+dorada
Tek napomena da sam za tu autobiografiju imala novinarsko rok: 10 dana. Svijet zacijelo nisu promijenili, ali mene možda stvarno i jesu. Usto, 2008., kad je prvi put pozvao i književnike i pisce da napišu autobigrafiju, što bih ja napisala o svojoj književnosti i knjigama, kad sam glavninu važnih možda ne napisala, ali, ja mlada hrvatska spisateljica, svakako objavila tek u pet-šest posljednjih godina!?

Čast mi je – zahvaljujem na njoj – biti u najnovijemu autobigrafskom, pomalo generacijskom (!?) nizu: Sven Adam Ewin, Dunja Detoni Dujmić, Adam Rajzl, Božidar Prosenjak, Pero Kvesić, Tomislav Maretić, Josip Cvenić, Irena Lukšić, Ivan Tolj, Željko Ivanković, Božica Brkan, Nada Zidar-Bogadi, Julijana Matanović, Dino Milinović, Marija Lamot, Sanja Nikčević, Helena Peričić, Miro Gavran, Dubravka Crnojević-Carić, Josip Mlakić, Sibila Petlevski, Tomislav Žigmanov, Davor Šalat, Kruno Lokotar, Ivo Balenović, Lana Derkač, Darija Žilić i Nenad Stipanić.