Umjesto kave 11. siječnja 2017.: Adieu, gospodine Aleksandru Antoloviću!

Uz Sašu, Aleksandra Antolovića, ne ide mi kurtoazija. Nikako. Uz njega mi zaista, po mjeri ljudskoj, ide ona što govori da se tko smo bili doznaje tek pošto odemo.

fsasa
Saša sa kćerkom i suprugom i Božica Brkan na predstavljanji knjige “Iz dugoselskih starih kuharica” / Fotografija Miljenko Brezak

Rijedak čovjek, rijedak intelektualac. Ponajmanje zato što je u svojoj knjižnici uDugom Selu, koju je godinama vodio, napravio listu čekanja za čitanje mojega romana Ledina. On ga je htio pročitati prije negoli smo ga predstavili u njegovoj knjižnici i ocijenio jako dobrim. Vrijednim da ga preporuči. Čudila sam se, jer obično mnogi koji bi trebali, knjigu ne pročitaju. On ti je takav, uvjeravo me je moj M. koji ga je poznavao iz višegodišnje suradnje. Ono što nikome nije ni padalo na pamet, Saša je pokretao i – ostvarivao. Povijest i kulturu čupao iz zaborava na vrlo zavidnoj razini.

sasa02uvrbovcu
Saša s unukom i suprugom i Božica Brkan na predstavljanju “Vrbovečke kuharice 2” u sklopu manifestacije “Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu ujesen 2016. godine / Fotografija Miljenko Brezak

A meni je onda bila jasnija sklonost tamošnjega čitateljstva, iako sam često i u Pučkome otvorenom učilištu gostovala kao književnica i novinarka. Dugoselci s ponosom ističu kako je ravnatelj njihove knjižnice unatrag 20 godina sa 15.000 fond knjiga povećao na 70.000 naslova. Otvoreni su glazbeni i dječji odjel, zbog manjka prostora izdvojen i na posebna kat, a knjižnica je dobila i dvoranu za organiziranje izložbi, književnih večeri i drugih kulturnih događanja. Tako su dobili prostor za lijepu čitaonicu i arhiv knjižnice.

Sjećam se i kako su sjajno predstavili izuzetno vrijednu knjigu njegove supruge Vesne Vladić Iz dugoselskih starih kuharica, na kojoj se naradilo pola njegove obitelji. Na ponos Duoga Sela! Malo se koji grad poput Dugoga Sela, njemu najviše zahvalivši, može podičiti unatrag petnaestak godina i Zavičajnom zbirkom te, što je mene osobito oduševilo, zavičajnom bibliotekom sa dosad otisnutih 56 (!) naslova. Iza Saše, uza sve drugo, jedna je knjiga u tisku, a pred završetkom još tri. Taj rođeni Siščanin, strasni i katkad tvrdoglavo uporan profesor komparatitike i bohemistike te bibliotkarstva, imao je samo 55 godina.

Saša, moje iskreno divljenje i zahvalnost.

20170111

linkovi

http://oblizeki.com/lokalne-kuharice-hit-samo-lokalnih-sredina-17730

http://oblizeki.com/iz-dugoselskih-starih-kuharica-18561