Čestitka Gospodarskom listu uz 175. rođendan – umjesto kave 11. prosinca 2017.

Dodjeljivanje certifikata za odgajatelje, učitelje i profesore savjetnike i mentore u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bilo je uokvireno neobičnom, prethodne večeri otvorenom izložbom Tri stoljeća Gospodarskoga lista. U čast 175. obljetnice izlaženja toga, ne samo za naše prilike, nesvakidašnjega lista, jednog od najstarijih hrvatskih časopisa i prvog hrvatskog časopisa posvećenog agronomiji.

S izložbe u NSK / Fotografija Miljenko Brezak
S izložbe u NSK / Fotografija Miljenko Brezak

Gospodarski list počeo je izlaziti 26. siječnja 1842. godine kao Priopćenje članovom horvatsko-slavonskog društva, a osnovalo ga je Hrvatsko-slavonsko gospodarsko društvo na inicijativu namjesnika banske časti tada Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, zagrebačkog biskupa Jurja Haulika de Varallya, utemeljeno godinu prije.

Prvi broj otisnut je na 16 stranica formata 253 mm x 128 mm, a sav sadržaj mu je bio protokol (zapisnik) osnivačke skupštine Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva. Već drugi broj lista izdan u veljači 1842. uz vijesti iz rada društva donosi i nekoliko stručnih članaka te tekst Opomena koji objašnjava uredničku koncepciju lista:

Družtvu našemu, ako hoće da bude kadro raditi za svoju svèrhu, potrebito je temeljito poznanje sadašnjega stanja gospodarstva u domovini, kao također svih znamenitih okolnostih, koje gospodarstvo promiču ili preče.

Internetska stranica Gospodarskoga lista


U srpnju 1842. godine list izlazi pod imenom List mesečni Horvatsko-slavonskoga gospodarskoga družtva, koje će zadržati do 1849. godine. Od 1850. do 1852. godine list u obliku ljetopisa izlazi pod imenom List Družtva gospodarskoga hervatsko-slavonskoga. S prvim brojem 1853. godine list mijenja naziv u Gospodarske novine, a osim naziva mijenja i format i vrijeme izlaženja te postaje tjednikom i izlazi svake subote na četiri stranice u približno današnjem formatu.

U zaglavlju Gospodarskih novina tad se prvi put navodi ime glavnog urednika: U ime glavnog upravljajućeg odbora kao urednik odgovara Dragutin Rakovac. Od 1855. godine list izlazi pod današnjim imenom Gospodarski list, zakratko ga od 1949. do 1951. mijenjaći Novom poljoprivredom.

Jedna od povijesnih naslovnica / Fotografija Miljenko Brezak
Jedna od povijesnih naslovnica / Fotografija Miljenko Brezak

U 175 godina Gospodarski list uređivali su ponajbolji ljudi svoga vremena, počevši od Iliraca  Dragutina Rakovca, Ljudevita Vukotinovića Farkaša, pa do znamenitih književnika i jezikoslovaca Mirka Bogovića i Bogoslava Šuleka te brojnih prirodoslovaca i agronoma, poput Gustava Vichodila, Ota Frangeša, Alberta Ogrizeka, Alojza Tavčara. Velik je pečat ostavio Branko Horvat, koji je prije 30-ak godina postavio i sadašnju koncepciju lista omiljenoga Gospodarca, koji je nedvojbena povijesna nezaobilazna činjenica ne samo za gospodarstvo, agronomiju i novinarstvo nego za hrvatsku kulturu i baštinu uopće.

S ponosom današnja redakcija Gospodarskoga lista predvođena glavnim urednikom Goranom Beinrauchom prigodno podsjeća:

Stara izreka kaže da dani idu sporo, a godine prolete. Svaki organizam, svaka biljka ima svoj životni vijek, neke traju jednu sezonu, druge stoljeća… Možete li zamisliti koliko je biljaka u Hrvatskoj posijano i posađeno, koliko je polja obrađeno i plodova ubrano u 175 godina?

Može se reći da je Gospodarski list, u doba kad je osnovan, bio sjeme gospodarskog napretka u Hrvatskoj, i kroz tri stoljeća svjedočio je raznim mijenama, revolucijama i ratovima. Prolazio je i kroz smjene društvenih sustava, nastajanje i nestajanje država, pa je i njegov život bio buran, krivudav i katkad težak, ali je u njemu dvoje nesumnjivo – da je bez njega nezamisliv razvoj poljoprivrede i gospodarstva u Hrvatskoj.

Internetska stranica Gospodarskoga lista
Internetska stranica Gospodarskoga lista

S veseljem dodajem kako sam, osobito u vrijeme uređivanja slavnoga Večernjakova priloga četvrtkom Vrt, surađivala i s kolegama iz Gospodarskoga lista, upravo u vrijeme Branka Horvata, kada je krenuo i s različitim posebnim izdanjima, a često smo imali i iste suradnike. Dodajem također kako je nekad bio bez konkurencije, a ponekad uokviren njome toliko, kao danas, da potiče i njega i konkurenciju da poželi doživjeti toliko koliko je preko glave preturio neusporedivi Gospodarac.

Na kraju, zainteresirani izložbu u NSK mogu pogledati  za redovnog vremena rada Knjižnice od ponedjeljka do petka od 8 do 21 sat te u subotu od 9 do 14 sati. Više o povijesti izlaženja Gospodarskog lista na 175. godina Gospodarskog lista, a stara izdanja časopisa možete potražiti i na Portalu digitaliziranih časopisa Stari hrvatski časopisi.

20171210