Kako do knjiga Božice Brkan

Želite li pročitati dobru knjigu Božice Brkan?

Acumen d.o.o. omogućuje kupnju knjige dostavom i plaćanjem pouzećem.
Kontakti za narudžbe:
mob. 091 63 00 044, 091 1221715,   e-mail: bozica@acumen.hr , miljenko@acumen.hr

Najnovije  ……………………………………………………………………………………..

Nemoj mi to govoriti

Godina izdanja 2019. / format 14 cm x 21 cm /  meki uvez  / 176 stranica / cijena 150 kn

Odnosima unutar nekadašnje velike zadružne i unutar današnje moderne obitelji, kojima najviše sličnosti nalazim u usamljenosti njihovih članova, bavim se zapravo neprestano. U pjesničkim tekstovima/pjesničkom tekstu Nemoj mi to govoritijoš više te odnose zaoštravam kroz suprotnosti i bliskosti parova mladost – starost, ruralno – urbano, povijesno – moderno, život – smrt, vjera – nevjera, zatim različite oblike ljubavi i mijene u odnosu osoba koje bi po svemu mogle i morale biti najbliskije i razumjeti se više od ikoga… Ali da, bilo je trenutaka kad sam razmišljala: Što sam ja svojoj majci? Što je meni majka-roditeljica, čuvarica, podrška, prijateljica, učiteljica? Naš se odnos bitno mijenjao u pojedinim fazama, sve do neprijateljskoga i do razumijevanja i bez riječi. (Iz uvodnog teksta autorice)

Pogovor potpisuje recenzentica Željka Lovrenčić, a grafičko oblikovanje i majstorske ilustracije Jenio Vukelić / Piktogram.
Ministarstvo kulture 2019. poduprlo je izdavača potporom za tisak.

Ostali naslovi ……………………………………………………………………………………         

Umrežena / knjiga kratkih priča

Godina izdanja 2017. / format 14 cm x 21 cm /  meki uvez  / 156 stranica / cijena 100 kn

Zbirka sadržava 23 odabrane, što objavljene i nagrađene, a što još neobjavljene kratke priče, nerijetko i satire, pisane standardnim hrvatskim jezikom. Priče Umrežena, Timbilding, Vrata, Stabla, Bijela soba, Vaza, Letač, Ljubavna arka, Kairosova čupa, Cohenove longplejke, Kolekcija, Pevček, Severina čita moju knjigu… govore pogotovo o različitim načinima samovanja i otuđenosti suvremena čovjeka, ponajprije žena. To samijih što su na više načina tobože globalno umreženi, tehnološki povezani i s najudaljenijim dijelovima svijeta, gadgetima i pop-kulturom i kojekakvim modernim ikonama uspavani i zaluđeni toliko da propuštaju uvidjeti i smisao i besmisao. Autorica piše uvod Fikcija i fakcija, naracija, čiča-miča ili priča o mojoj priči.
Pogovor potpisuje recenzent Miroslav Mićanović, a grafičko oblikovanje i majstorske ilustracije Jenio Vukelić / Piktogram.
Ministarstvo kulture 2017. poduprlo je izdavača potporom za tisak.

 
Život večni / knjiga kajkavskih priča

Godina izdanja 2017. / format 14 cm x 21 cm /   meki uvez  / 172 stranica /   cijena 100 kn

Zbirka sadržava 22 odabrane, što objavljene i nagrađene, a što još neobjavljene kratke priče pisane kajkavskim, kekavicom odnosno idiomom autoričina moslavačkoga rodnog sela Okešinca. Priče Sovica, V šumu po drva, Kak se Mijek zestal z onem svetom, Kak su barjk kupuvali, Lajbek, Crna trava, Žleb jel kam ti reč po reč more dopelati, Tor, Perut, Katice, Goraditelj gospon Kundić, V niovomu grobu, Karmine, Četrti muž, Dve na grobu, List, One kej piše slova, Čača, Kak Pepec ne cvetje štel, Ručnik, Mladenke, Pax aeternum, unatoč naslovu zbirke koji sugerira onostranost i zagrobnost, govore i s crne a nerijetko s humorne strane o svakidašnjem životu i onih koji su živjeli nekad i onih koji žive danas, a i onih koji će se tek biti i na ovome i na onome svijetu. Autorica piše uvod Fikcija i fakcija, naracija, čiča-miča ili priča o mojoj priči.
Pogovor Kajkavske priče Božice Brkan potpisuje recenzent Zvonko Kovač, a grafičko oblikovanje i majstorske ilustracije Jenio Vukelić / Piktogram.         

Ledina

Godina izdanja 2014. / format 14 cm x 20,5 cm /   meki uvez  / 260 stranica /   cijena 180 kn

Roman je osebujna literarna rekonstrukcija života obitelji Brkan u više od tri stoljeća i desetak naraštaja. Povijesno žena u obiteljskoj zadruzi u moslavačkome dijelu Vojne krajine, na granici tadašnjih svjetova uz rijeku Česmu, intimno je mnogo šire od panonske nizinske priče – neizmjerna univerzalna tuga, prešućena i gurnuta u zaborav. Iz krhotina pristranih sjećanja, varavih i zamagljujućih obiteljskih legenda te rijetkih dokumenata oživljavaju ženska svjedočenja o upornosti i nemogućnosti odustajanja, gorčinama i strasti, ljubavi i mržnji, ponosu, patnji i osveti. Ravnopravne antičkima i šekspirijanskima, i stvarne i romansirane junakinje davale su život ledíni i proračunato joj ga uskraćivale, smjelo su podizale hižu i predano je razgrađivale, pokušavajući i zemlju i sebe održati plodnima dok su njihovi muškarci ratovali za ove i one careve i kraljeve. Da žive danas, zacijelo bi predvodile feminističke akcije prisvajajući sebi povijest i osvajajući budućnost. Kao njihov stvarni posljednji izdanak, kao hommage autorica oživljava žensku priču svojih pretkinja i nastavlja je zavodeći čitatelja oporim i bajkovitim sadržajem te osebujnim, pitkim stilom.

Ministarstvo kulture autoricu je 2014. poduprlo potporom za pisanje, a izdavača potporom za tisak te otkupom knjiga. Knjigu je poduprla i Moslavačka priča.

Kajkavska čitanka Božice Brkan

Godina izdanja 2012. / format 22 cm x 28 cm / uvez polutvrdi, šivano, francuski (klapne) / 320 stranica / cijena 280 kn

Na 320 stranica velikoga formata, oslikana sjajnim grafikama dizajnera Jenija Vukelića, ovo je još jedna osobita knjiga Božice Brkan, koju na promociji u autoričinom rodnom selu s ushitom opisaše kao «čitanku ne za jedan razred nego za cjeloživotno čitanje» (Ivana Posavec Krivec). Već grafika «Perpetuum mobile sjećanja, uspomena, bliskosti, vremena i života» na naslovnici uvodi čitatelja u sadržaj knjige – odabrana kajkavska/kekavska djela Božice Brkan, od pjesama i pripovjedaka, monodrame, izvatke iz romana «Rez», kolumne i do sada najveći kekavski rječnik sa više od 6000 riječi. Jednom rječju, sadržajem i opremom ova knjiga je više od obvezne lektire, štivo za sjećanje na pretke i za darivanje djeci i unucima, povod i za smijeh i za plač, «izazov za ponovno otkrivanje užitka čitanja» (Maja Matković). Knjigu je objavljena uz potporu ministarstva kulture RH, Zagrebačke županije, Općine Križ i drugih.

Nacionalna Agencija za odgoj i obrazovanje odlučila je Kajkavsku čitanku Božice Brkan preporučiti kao pomoćno sredstvo u nastavi hrvatskoga jezika u svim srednjim školama i svim razredima obrazloživši to tematsko-motivskom raznolikošću te jezično-stilskom razinom tekstova, posebice leksik toga autorskog zbornika književnih tekstova s rječnikom.

pevcov korak, kajkavski osebušek za eu

Godina izdanja 2012. / format 14 cm x 20,5 cm / uvez polutvrdi, šivano, francuski (klapne) / 208 stranica / cijena 120 kn

Skladna zbirka kajkavskih pjesama na više od 200 stranica. Urednik i recenzent Đuro Vidmarović pozdravlja njezin izlazak jer, piše, njome pojam suvremeno moslavačko kajkavsko pjesništvo postaje stvarnost, a knjiga je i važan je prilog cjelokupnomu hrvatskom pjesništvu. “To je naš dobri i bogati osebušek s kojim možemo ponosno u EU.” Pjesnikinja Božica Jelušić ističe kako “autorica svoje krepke i živodajne riječi ‘prvoga jezika’ smatra mirazom, popudbinom, znakom raspoznavanja i esencijalnom vrijednošću koju doprinosi šarolikoj gomili naroda, udruženih u jednu zemljopisno-povijesno-kulturološki-interesnu skupinu.” Grafičko oblikovanje i ilustracije potpisuje Jenio Vukelić.                   Knjiga je dobila nagradu”Katarina Patačić” za najbolju kajkavsku knjigu u 2012. godinu.

Bilanca 2.0, Odabrane ljubavne i ostale štokavske pjesme

Godina izdanja 2011. / format 14,5 cm x 21 cm / tvrdi uvez, poklon/gift ovitak / 168 stranica / cijena 150 kn.                                                                                    
Nije joj ni prva knjiga, a ni prva knjiga pjesama, prva je autoantologija Božice Brkan, autoričin izbor često nagrađivanih, ali dosad samo u časopisima i zbornicima te antologijama objavljenih pjesama iz mladosti te zrelih, novih. Sadržajem su se oduševile i recenzentice (pjesnikinja Božica Jelušić i jezikoslovka Maja Matković) i grafički dizajner Jenio Vukelić, koji je knjigu oblikovao tako da smo je prijavili na natječaj za najljepše knjige. 

Oblizeki – Moslavina za stolom

Godina izdanja: 2006. / format 22cm x 28 cm / 322 stranice / tvrdi uvez papir kunsdruk / cijena 100 kn

Knjiga o oblizekima istinski je oblizek i – zavičajna čitanka (Maja Matković). Sadržava sjećanja, priče, objavljene novinske tekstove, stručne radove i projekcije, autoričine pjesme na moslavačkog kekavštini, rječnik odabranih i korištenih kajkavizama. Iako nije kuharica u knjizi Božica brkan nudi i oko 400 recepata što za čitanje a što za kuhanje, kartu Moslavine, fotografije dvadesetak ponajboljih hrvatskih majstora, mnoštvo doživljaja…