Umjesto kave 25. svibnja 2016.: obratite pozor, stigle Artikulacije, časopis za čitanje!

Ne bih ja bila ja da ne krenem s definicijom odnosno tumačenjem kako bih spriječila eventualno nerazumijevanje – Klaiću, sorry, (čak i ja!) varam te s http://onlinerjecnik.com/rjecnik/strane-rijeci! – artikulacija (lat. articulatio) gram. tvorba glasova; jasno i rarazgovijetno izgovaranje riječi i slogova.

Nema, dakle, ni početne dvojbe. S duhovitim i produhovljenim podnaslovom (a zna se koliko volim podnaslove!) časopis za čitanje upravo je objavljen nulti odnosno prvi broj časopisa nazvan baš Artikulacije  namišljeni Neolit već im je bio zauzet!koji kao izdavač potpisuje Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, a kao urednici Marko Gregur, Mario Kolar i Darko Pernjak. Nije naodmet odmah spomenuti i financijsku potporu Koprivničko-križevačke županije.

artikulacije_01BB&Markogregur&rtikulacije
Marko Gregur, Božica Brkan i Artikulacije između / Fotografija Miljenko Brezak

Preporučujem Artikulacije srdačno i to ne samo zato što mi objavljuje neke nove pjesme. Objavljuje za naše prilike posve neuobičajenu raznolikost tekstova (poezija, proza, intervjui, prijevodi…) različitih književnih opredjeljenja, stilova i naraštaja. I to, dok se drugi tanje ili prorjeđuju i kasne, na 150 stranica. Što ga više čitam i iščitavam, sve sam zadovoljnija. Navijam da ambiciozni mladci ustraju. Njihova predanost i trud zazivaju svaku podršku.

Prvi broj okrenut je susretu Alpe Adria Festivalu mladih pisaca (tekstovi Constantina Göttferta, Davora Ivankovca, Lucasa Kristana, Franje Nagulova, Kristiana Novaka, Rolanda Orcsika, Tome Podstenšeka, Anne Terék i Tina Vrpčaja), idući – časopis bi trebao izlaziti dvaput godišnje – najavljuju uoči Galovićevih jeseni. In memoriamom Paji Kanižaju tekstovima Ivana Goluba, Ernesta Fišera i Ivana Picera bio bi zadovoljan i sam Pajo, mirno počivao. Cjelina HR Product donosi tekstove Božice Brkan, Milana Frčka, Maje Kušenić Gjerek, Marka Gregura, Matije Ivačića, Kemala Mujičića, Darka Pere Pernjaka, Boška Prosenjaka i Drage Štambuka. Sa svih strana / Od Poljske do Afganistana slijede pjesme Zbigniewa Macheja (čak su mladci mene polonisticu potakli na prepjev), tekstovi Bahira Sakhawarza, Zvonimira Taneskog i Petera Šuleja. Ispod čekića iliti eseji, kritike i slično donose tekstove Hrvoja Petrića, Borisa Becka, Davora Šalata (o Andriani Škunci) i Maria Kolara (o Ernestu Fišeru). Bilancu 2015, svojevrsni pregled književnih događanja, a u Koprivnici i oko nje dinamično je kao rijetko gdje, što dodatno pokazuju i Artikulacije, pripremio je Marko Gregur. Mene osobito oduševljavaju razgovori s mojim liblinzima Milivojem Solarom i Mirom Gavranom.

artikulacije_02markogregur
Marko Gregur potpisuje autorski primjerak Artikulacija Božici Brkan / Fotografija Miljenko Brezak

Želim ekipi Artikulacija da održi takvu uzornu razinu i zanimljivost i aktualnost. Rado bih da imaju uvod s tumačenjem programa, koji ima otklon, odskače od postojećega (i uglavnom propadajućega, nažalost, ne samo zbog manjka love nego često i zbog manjka novih ideja) i mogao bi se protumačiti svojevrsnom malom pobunom. Previdjet ću dvije-tri čisto tehničke greškice, a osobito mi se dopada prozračan lay out i izvedba (počevši s odabirom tipa slova, baš za čitanje!) te fotografija Maria Grobenskog. Mladalački i poticajno da se mogu u to u što gledam ugledati mnoga starija književna časopisna subraća. Pogotovo u tome što, kako mi reče Marko Gregur, časopis kani imati i izdanje za one koji više od papirnatoga vole elektroničko čitanje. A još vole čitati. Možda se takvim pristupom koprivničkih intelektualaca koji razumiju i čari pop-kulta nađe i još koji čitatelj više. Pogotovo mlađi. Go, go!

20160525

linkovi

http://www.dhk-koprivnica.com.hr/index.php/projekti/casopis-artikulacije

http://www.dhk-koprivnica.com.hr/