Bourdain – Umjesto kave 26. srpnja 2018

Kada je početkom lipnja preminuo Anthony Bourdain, smrt je opet podsjetila na svoju banalnost od zgusnute parafraze Tolstoja s početka Ane Karenjine o tome kako su svi sretni bla-bla, a nesretni svatko na svoj način, do toga kako su ga mediji ponovno raskramarili u valjda sve raspoložive formate samo da bi bili što originalniji u tvrdnji kako i bogati i slavni plaču i kad postignu sve što nisu ni zamišljali i kad imaju sve što požele, i kad su posve trijezni i kad su oblokani i napušeni i kad… Ma da bi se i jedan našao koji bi propustio reći svoju o slavnome chefu, autoru knjižnih bestselera, gastronomu, putopiscu, hedonistu, bonkuloviću, globalnoj zvijezdi i što ti ga ja znam. Da ne bi! Kurentna roba. Ljepota pisanja. Ljepota putovanja. Ljepota kuhanja. Sve neka ljepota.

Anthony Bourdain/ Izvor Facebook

Pohrliše gastroovi i gastrooni, sve neke zvijezde koje ne znaju jaje ne ispeći nego skuhati, sve neki influenceri i tko sve ne, samo da ga obaspe makar nešto Bourdainove zvjezdane prašine. Makar i u smrti. Nije odšutio ni razočarani sitniš kojem nije ispunio obećanje kad se s njima smucao Hrvatskom da će im uzvratiti gostoprimstvo u američkim kojim li gastrohramovima, gdje li. Zaboraviše kako su već onda, samozatajni kakvi jesu, prodali ekskluzivne priče u povjerenju pod čijim je ono stolom zaspao pijan. Ma ne znamo mi poštovati! Posebice ako je netko viši i veći od naše sitnoće. Eto, jedva da je prošao koji tjedan, a – istina na bitno smanjenom prostoru i učestalo, nagađamo kolika mu je ostavština i tko će od njegvih koliko od toga naslijediti. Ma da bi itko barem otvorio neku od knjiga, odvrtio neki od filmova. Ako ne već njemu u čast, za sebe i za nas. Podsjetilo me to na velebnu raspravu o ružnim, smežuranim koljenima Kate Moss na Fejsu kolegice Nade Mirković. Samo da ne gledamo svoja. U zrcalu makar.

Čovjeka, Bourdaina naime, poznavala sam najprije iz njegovih iz knjiga, pa iz njegovih filmova. I drago mi je. A za drugo me baš briga. Nije mi kod njega sve bilo po mojem, ali ponukao me je, kakav je da je, svojim iskustvom da mislim, da razmišljam. Drago mi je što je među mnogim ljudima bio i takav čovjek i žao mi je što je, ma zbog koga ili čega, otišao žalostan.

20180619 – 20180725