Umjesto kave 22. rujna 2016.: Ledina predstavljena u Zlataru

Od jučer znam da su stanovnici Zlatara – Zlatarščani i Zlatarščanke. Imala sam razloga da to doznam: ondje smo u okviru tradicionalnih Dana kajkavske riječi Zlatar 2016. u Gradskoj knjižnici Zlatar, a zalaganjem Udruge “Miljenko Mlakar” predstavili moj roman “Ledina”. Koliko sam upućena, imala sam čast biti predstavljena kao prva književnica kajkavka izvan Zagorja.

img_4213-600-bb-i-slunjski-na-radiju
Božica Brkan i Željko Slunjski: razgovor za kulturnu emisiju Radija Zlatar / fotografija Miljenko Brezak

Zapravo, o romanu je ponovno nadahnuto govorio knjiženik, književni kritičar, političar i veleposlanik Đuro Vidmarović, a ja sam čitala svoje tekstove na kekavici. Dakako, i iz romana. Iskoristili smo priliku da zagorske kajkavce upoznamo podrobnije s tim mojim zavičajnim moslavačkim idiomom kajkavskoga.

img_4281-600-bb-cita
Željko Slunjski, Božica Brkan (čita svoje tekstove na kekavici) i Đuro vidmarović / fotografija Miljenko Brezak

Usput smo razglabali i o tome je li to dijalekt ili jezik i o sličnim temama, o značenju riječi osebušek i oblizeki, za koje se nadamo da su ušle u standard, o gastronomiji, vrtlarstvu… I o novinarstvu, jer je na književnu večer iz Varaždina stigla i Karmen Gumbas, dugogodišnja dopisnica Vjesnika i moja redakcijska kolegica.

img_4286-600-djuro-govori-i-publika
Đuro Vidmarović i dio publike / fotografija Miljenko Brezak

Uz drugo, oduševila nas je Jana Krušelj, učenica drugoga razreda, muziciranjem na violončelu, kao i natprosječna brojnost vrlo raznolike, radoznale i strljive publike, osobito mlade, gimnazijalaca. Večer je, a i prigodni razgovor za kulturnu emisiju Radija Zlatar, odlično vodio kolega Željko Slunjski, inače član udruge kojoj predsjeda njegova supruga Božena Slunjski, koja nas je pogostila i odličnom večerom iz svoje kuhinje, u kojoj je prednjačio, dakako, zagorski puran s mlincima.

img_4356-600-slunjski-gradinacelnik-bb-i-ravnateljica
Željko i Božena Slunjski, Jana Krušelj, gradonačelnik Stanko Majdak i ravnateljica knjižnice Lovorka Puklin / fotografija Miljenko Brezak

Gradonačelnik Stanko Majdak, također kolega po peru, može se ponositi svojim gradom i rezultatima svog i truda svojih sugrađana, Zlatarščana.

img_4363-600-gradonacelnik-i-bb
Gradonačelnik Stanko Majdak i Božica Brkan: poslije predstavljanja i knjiga za gošću / fotografija Miljenko Brezak

20160922

Link:

http://www.zlatar.hr/2016/09/autorska-vecer-bozice-brkan/