“Kajkavska čitanka Božice Brkan” predstavljena učenicima kutinske Srednje škole ”Tin Ujević”

U Srednjoj školi “Tin Ujević” u Kutini u utorak, 24. studenoga 2015. prvi je put predstavljena knjiga “Kajkavska čitanka Božice Brkan”, objavljena 2012., kao pomoćno sredstvo u nastavi hrvatskoga jezika za sve razrede i sve srednje škole od ove školske godine, o čemu je odobrenje u veljači donijela Agencija za odgoj i obrazovanje. A autorica i izdavač Acumen odlučiti su dodatno predstaviti jedinstvenu autoantologiju, koja uz pjesme, pripovijetke, dijelove romana, monodramu, članke i drugo, sadržava i rječnik s tumačenjem više od 6000 riječi. Među njima su i oblizeki i osebušek, koji je autorica iz govora rodnoga Okešinca, kekavice, uspjela kao neprevedive ubaštiniti i u standard.

Božica Brkan je odabrala Kutinu kao važno moslavačko središte za polazište misije koja želi osvijestiti regionalni kulturni identitet, o čemu je nadahnuto govorio učenik druge generacije kutinske škole, književnik, književni kritičar, političar i diplomat Đuro Vidmarović. Maja Matković, lektorica i autorica jezičnih savjeta i udžbenika za hrvatski jezik za srednje strukovne škole, u kojima su uvrštene i pjesme Božice Brkan, govorila je o važnosti zavičajnih govora, dijalekata i svijesti o vrijednosti te čuvanju vlastita jezika u vrijeme globalizma i vladavine anglizama.

KUTINA Tin Ujević publika
Strednjoškolci sa svojim profesoricama, ravnateljem, gospodinom Jakovom Novokmetom, te kolege moslavački književnici Katarina Brkić i Dragutin Pasarić i knjižničarka, gospođa Martina Filipović
IMG_3996KUTINA Tin Ujević 14.11.2015
Maja Matković, Božica Brkan i Đuro Vidmarović

Uz razgovor s učenicima autorica Božica Brkan čitala je pjesme i priče po jedan školski sat učenicima prvoga i drugog te trećega i četvrtog razreda kako bi im sa svojim gostima približila ne samo svoj rad nego i zavičajni govor, ponegdje doslovce pred izumiranjem.

Zahvaljujemo na srdačnom i poticajnom gostoprimstvu u školi ravnatelju Jakovu Novokmetu i knjižničarki Martini Filipović, te kolegama moslavačkim književnicima Katarini Brkić i Dragutinu Pasariću, koji su nam se na predstavljanju pridružili, a koji su s Brkanovom predstavljeni i u “Moslavačkoj kajkavskoj lirici”.