U knjizi priča-satira PRVIH DVADESET UBODA i “Svojih tijela gospodari” Božice Brkan

IMG_5752
Prije predstavljanja knjige Božica Brkan uz književnika Slavka Kolara, kolaž akademskog grafičara Matka Antolčića

Na Danima Slavka Kolara u Gradskoj knjižnici Slavko Kolar u Čazmi u subotu 5. prosinca 2015. predstavljena je knjiga Prvih dvadeset uboda, zbirka kratke priče sa po 10 priča, uboda, sa prva dva natječaja za najbolju priču-satiru od ukupno 170 u konkurenciji. Dani su inače startali 2002., a natječaj jedinstven za oblik i po tome što je Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma među rijetkima, a možda i prva koja je odlučila okupiti kratkopričaše i objaviti najbolje po mišljenju stručnoga ocjenjivačkoga suda.

IMG_5818
Slađan Lipovec, Jovica Opačić i Božica Brkan

Zanimljivo je da se, kako je predstavljajući zbirku tiskanu u 500 primjeraka rekao Slađan Lipovec, uz ravnateljicu Vinku Jelić-Baltu urednik knjige i jedan od članova žirija, ogledaju autori etablirani književnici (poput Dubravka jelačića Bužimskog, Dubravke Matković itd.) i početnici odnosno amateri iz cijele Hrvatske, čak i izvan zemlje, koji pišu na hrvatskome, a po godištima u rasponu od 1948. do 1993. godine tako da se na meti njihova satiričkoga pera nađu vrlo različite teme kojih oko nas zaista ne nedostaje.

O knjizi su govorili i dizajner Jovica Opačić te Božica Brkan, prvonagrađena na prvome natječaju s pričom Svojih tijela gospodari i ove godine ponovno među desetoro finalista s pričom Torte od malina. Ispričala je kako je satiru počela pisati upravo ponukana natječajem, na koji ju je upozorio književnik i književni kritičar Đuro Vidmarović rekavši da idemo podržati naše. Dakako zavičajce, Moslavce, književne potomke Kolara kojeg su besmrtnim učinili Breza i Svoga tela gospodar. Zahvalila je knjižnici jer se natječaj pokazao posebnim i ne samo zavičajno nego i nacionalno važnim te njoj osobno poticajnim i inspirativnim vjetrom u leđa kako za predstavljanje dobrih priča na internetu, čitanju na Noći knjige u Bjelovaru te objavom u časopisu Zarez i u knjizi te – ne samo njoj – za pisanje upravo kratkih priča i satire kako na standardu tako i na rodnome idiomu kajkavskoga po kojem je osobito bliska upravo i Slavku Kolaru.

Na ovogodišnjem, četvrtom natječaju nagrađeni su Nikola Leskovar za Osmrtnice d.o.o., Željko Funda za Na nebu nema sladoleda i Mira Petrović za Nek se pleše.

IMG_5902
Sudionici ovogodišnje književne manifestacije Dani Slavka Koiara u Gradskoj knjižnici Slavko Kolar u Čazmi