Prenosimo: Božica Brkan, urednica-pjesnikinja na Jutru poezije

http://www.casopiskvaka.com.hr/2017/09/bozica-brkan-urednica-pjesnikinja-na.html:


Piše Sandra Pocrnić Mlakar

Lijevo: Božica Brkan, desno Robert Roklicer
Fotografija: Miljenko Brezak

 

Najljepše je pisati pjesme – tim je naslovom Božica Brkan započela svoj nastup na Jutru poezije (16.9.2017.), a nastavila ga svojim pjesmama nastalim u različitim razdobljima, od kojih su mnoge nagrađivane.

Božica Brkan je ugledna novinarka i urednica koja je, prije mirovine, kao urednica priloga Vrt Večernjeg lista osvajala brojna novinarska priznanja. Produktivnost i marljivost kakvu je demonstrirala u svojoj novinarskoj profesiji, odlikuje i njezin pjesnički rad, jer stihove zapisuje od mladih dana, a niže ih entuzijastično i s lakoćom.                                                                                                      

Pjesme Božice Brkan su u slobodnom stihu na kajkavskom dijalektu ili na standardnom književnom jeziku, ponekad tugaljive, ponekad duhovite, ali uvijek neposredne, komunikativne i nadahnute trenutkom kojeg bogatim rječnikom zaustavljaju u svoj njegovoj punoći.

Prema uvriježenom običaju, gošći su svojim stihovima uzvratili članovi Jutra poezije, među kojima su bili iskusni Zdravko Odorčić, Žarko Jovanovski i Maja Gregl te mladi pjesnici kojih su sve češći na najdugovječnijoj pjesničkoj tribini –  Luka Kordić, Josipa Marinić, Boris Kvaternik i Mavro Matasović.
Kako je najavio Robert Roklicer, voditelj Jutra poezije, mjesec pjesnikinja, s podnaslovom „Dame prve biraju“, nastavlja ove subote kao glavna gošća Nataša Nježić Bulić.