Umjesto kave 15. svibnja 2017.: Sam svoj e-izdavač

Nemam običaj najavljivati nešto, osim kad je stvarno korisno i zanimljivo, kreativno i poticajno te besplatno, nasuprot zatvorenim knjižarama, minusima i potencijalnim preuzimanjima Algoritma.

A takvim mi se čini predavanje Irene Krčelić Pisanje je rad: od pisaćeg stroja do digitalnog izdavaštva što ga Centar za ženske studije najavljuje u Memorijalnome stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u četvrtak 18. svibnja 2017. u 18 sati.

Na Tkalči sa svojim dvostrukim uzorom: Marija Jurić Zagorka i Božica Brkan / Fotografija Miljenko Brezak

U vlastitoj sobi Marije Jurić Zagorke u kojoj je na pisaćem stroju remington zapisivala žensku povijest i kulturu svoga vremena, žele potaknuti autore/ice da se odvaže uz pomoć suvremene tehnologije plasirati svoj autorski rad u virtualni prostor i učiniti ga dostupnim širokoj publici.

Irena Krčelić, zagrebačka dramaturginja i scenaristica djeluje u statusu samostalne umjetnice, a kao članica udruge Radiona.org sudjeluje u razvoju domaće DIY kulture, strastveno se baveći problematikom participativnog učenja te demistificiranja tehnologije u svrhu proaktivnog i kreativnog korištenja. Predavanjem kani pojasniti kakve je sve promjene digitalna tehnologija unijela u suvremeni stvaralački rad, ne samo u aspektu praktičnog dijela stvaralačkog procesa, već i u sferi plasmana i distribucije autorskog rada. Fokus ovoga demopredavanja osvrt je na samoizdavački proces, pri čemu autori/ce izradu i uređivanje rukopisa, odabir formata, oblikovanje naslovnice i unutrašnjeg izgleda knjige, određivanje cijene, distribuciju i promociju odrađuju samostalno.

Koristeći besplatne online alate, tijekom demopredavanja jedan rukopis prebacit će se u formate .epub i .mobi, uz naslovnicu, osnovne metapodatke i zatim lansirati kao e-knjiga, kao preorder na platformama iBooks, Kobo i ostalim manjim online knjižarama koje podržavaju izdanja na hvatskom jeziku.

Božica Brkan i Živana Morić na balkonu Zagorkina stana na Dolcu početkom ožujka 2016. / Fotografija Miljenko Brezak

Kako vam se čini? Zagorka bi, mislim, bila vrlo zadovoljna svojim ovovremenim mladim kolegicama. I kolegama.

20170510 – 20170515

link

http://www.bozicabrkan.com/umjesto-kave-14-svibnja-2014-grozna-hrvatska-abeceda/