I suvenirska tradicijska kuharica u projektu Ethno Croatia

Dobri stari recepti i tradicijski motivi spojeni su u novoj cjelini hrvatskoj kuharici, upravo prispjeloj u prodaju, a na kojoj sam imala čast surađivati. Kažem to iskreno, gotovo iznenađena krajnim rezultatom. Uz čestitke tvrtkiEurocom, a napose voditeljici odjela marketinga Vedrani Čorak s kojom sam surađivala.

Moj je dio posla bio odabir deset jela odnosno tradicionalnih receptura. Da sam trebala naizust izgovoriti10 najfinijih, vjerojatno bih izgovorila otprve i nešto drugo, moguće ne baš štrukle, dalmatinske arancine, ličke pole,lešanu mladu pašku janjetinu, pečenu posavsku gusku,slavonski čobanac, dalmatinski brodet, mišanciju,bregovsku pitu i istarsku jotu. Neka od tih jela su zaštićena i kao nematerijalna kulturna baština, a neka su na tom putu.

Oba dizajnerska rješenja naslovnice nove suvenirske kuharice

Oba dizajnerska rješenja naslovnice nove suvenirske kuharice

Ali morala sam svoje zamisli povezati ne samo sa svojim Oblizekima i stavovima o hrvatskoj top-listi već i s izvornom zamisli izdavača, koji je nisku suvenira, uporabnih predmeta povezao s etnodizajnom Ethno Croatia.

Dizajnerica Vedrana Čorak i autorica Oblizeka Božica brkan na početku suradnje u ljeto 2016....

Voditeljica marketinga Eurocoma Vedrana Čorak i autorica Oblizeka Božica Brkan na početku suradnje u ljeto 2016….

... i s gotovom zajedničkom suvenirskom kuharicom u ljeto 2017. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

… i s gotovom zajedničkom suvenirskom kuharicom u ljeto 2017. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prirodne ljepote, hrvatska kulturna baština, narodni ukrasi poslužili su već prije toga kao temelj za vrlo ukusne, značenjima pune predmete. Sa stručnjacima iz cijele Hrvatske, etnolozima i muzealcima – podržavaju ih Etnografski muzej Zagreb, Etnografski muzej Istra, Ružica Raković-Smiljanić, Gordana Radiček iz Hrvatskoga seljačkog pjevačkog društva HSPD Sljeme Šestine Zagreb, Muzeji i galerije u Konavlima, Društvo izbornog folklora Koprivnički Ivanec – odabrali su deset najprepoznatljivijih motiva i u likovno-grafičkom oblikovanju svog asortimana rabili slavonski zlatovez iz Levanjske Varoši, posavski cvjetni vez, vez Koprivničkoga Ivanca iz Podravine, šestinski vez, motiv s ličke vunene pregače, konavoski vez, istarsku kanicu, šibensku kapu, pašku čipku i građu Ravnih kotara.

Jedna od duplerica iz kuharica s dobrim starim receptima: slavonski čobanac, zlatovec, receptura i priče koje stoje iza tog djelića hrvatske baštine

Jedna od duplerica iz kuharica s dobrim starim receptima: slavonski čobanac, zlatovec, receptura i priče koje stoje iza tog djelića hrvatske baštine

Tako su stilizirani motivi i priče ispričane na hrvatskome i engleskome pratile, prema njihovu katalogu, najprije gel olovke, zatim rokovnike, kutije za papiriće, podmetače za čaše, prirodne sapune (npr.Mediteranska kraljica s Hvara, lavanda dakako, Gospina trava s Visa, Cvjetovi smilja iz Istre), mirisne svijeće, ukrasne vrećice, drvene magnete, kartonske i kožne označivače stranica. 

Neka od izdanja Eurocoma (Fotografija Oblizeki)

Neka od izdanja Eurocoma (Fotografija Oblizeki)

Kuharica otinuta na retro papiru u veličini 240 mm x 170 mm načinjena je u dva grafička rješenja te također na hrvatskoj i engleskom, a recepture su pojašnjene maksimalno grafički sa sastojcima i pripremom te s pričom o mjestu odakle potječe vez te s pričom o jelu, s ostavljenim praznim prostorom za dopisivanje i drugih receptura.

Iz kataloga Eurocona: stranica s kuharicom

Iz kataloga Eurocoma: stranica s kuharicom

Moram reći da sam se trudila odabrati i jelo i namirnice koje se mogu naći i pripremati i drugdje, ako ih posjetitelji Hrvatske, turisti ponesu za sjećanje na našu zemlju, na naše okuse, mirise i druge prirodne i kulturne ljepote. Kuharica je, uz to, načinjena i kao osobni dar te čak ima mjesto rezervirano za napisati kome pripada. Oni koji obično imaju problem što darivati gostima iz inozemstva, imaju zaista lijep, a ne ni preskup oslonac. A ne zato što je moja, dar je koji najprije najradije darujte sami sebi! A zalogaj za svaki dan i dalje vas očekuje na mojim Oblizekima.

Objavljeno 31. srpnja 2017.