Umjesto kave 12. svibnja 2017.: pokrovitelji

To da veliki događaji od nogometnih i inih liga, modnih događaja, sajmova, filmskih i drugih festivala i sličnih čudesa nose u naslovima i imena moćnih brendova i kompanija koje to mogu platiti, baš me briga. Nervira me kad su riječi jedna do druge kao u engleskome samo nabacane u nominativima.

Fotografija Miljenko Brezak

Kad nam prisvajaju čisti zrak i vodu, to me već i razjaruje. Ali mi upravo inteligenciju vrijeđa gerilamarketinška domislica što sam je tek neki dan uočila ispod jarunskoga sata, na mjestu gdje je nekad na javnim gradskim satovima samo mnogo sitnije pisalo: održava Lebarović. Raskošno za jedno vanjsko piće piše: službeni pokrovitelj zalaska sunca.

Izgovorila sam prostotu i prisjetila se nostalgično onih razgledničnih kičerskih morskih zalazaka sunca u nemogućim kombinacijama boja, koje navodno najavljuju lijepe dane. Zar će nam i to – obalu i plaže već jesu – razgrabiti, privatizirati, oteti, prisvojiti, a možda, uzmognu li, i pogled naplaćivati?

Fotografija Miljenko Brezak

Ni dosad nisam pila to piće, a odsad ignoriram i pogled na uvredljivu reklamu, ma koliko bila tek marketinški trik. Zato i ne objavljujem fotku s vurom, nego dijelim sa zalazak sunca bez ikakva pokrovitelja.

Ako imate, podijelite i vi s nama svoj najljepši zalazak sunca.

20170512