Umjesto kave 7. travnja 2016.: Rupe

Kad je prije nekoliko dana u kasni sat u posljednjim vijestima kao prva vijest, ravno s ceste, s križanja u Slavonskoj, izronila rupa, izguravši pri tome i da je policija opkrala policiju, pomislila sam da je to još samo jedan PR za novi roman mlade kolegice. Sve dok se nisu ustobočili na Bandića kao da ju je u podzemlju sam iskopao. (Ne znaju mladci da je zagrebačko podzemlje, čak i izbetonirano, puno šudra, koji se nekad iskopavao da bi se njime odmah i gradilo.) I dok poduzetnije tv nisu zaredale sličnim domaćim i stranim rupama.

Uza sve rupe i lukne od crnih i ozonskih do one proračunske nekako mi je posljednjih dana najbizarnija baš ona oko istoimenoga romana. Gdje bi nam bila književnost da se tako, makar brojčanim medijskim reagiranjima, usredotočujemo i na bitnije!? Istoga dana, na primjer, u Mediteranu u nedjeljnome Novom listu Marinko Krmpotić (“Triler iz naše stvarnosti”) piše kako “dosadašnje životno i literarno iskustvo ponajbolje hrvatske mlade književnice Ivane Bodrožić eksplodiralo je u njenom novom romanu ‘Rupa’, a odjeci ove literarne detonacije mogli bi se osjetiti i izvan okvira čisto književnih krugova”. A Ivica Šola u kolumni u Slobodnoj Dalmaciji (“Bijeda Ivane Bodrožić”), koja ga na naslovnici najavljuje: “Pročitao sam roman Ivane Bodrožić otkrio osobu bez talenta koja uopće ne zna pisati”.

Prije nego sam krenula ispiti ovu kavicu, baš pročitah u rijetko dobrom broju Globusa u tekstu (tako loše prelomljenom i ilustriranom da sam ga umalo preskočila!) uobičajeno zanimljivoga Tomislava Čadeža “Novi roman Ivane Bodrožić nije roman s ključem, nego politički triler u kojem autorica ipak pretjeruje”. Inače bih pohitala odmah kupiti roman, ali ovaj mi se put ne da udubljivati u rupu ni oko nje.

Samo mi je zanimljivo kako ama baš nikoga nije briga za rupe u glavama. Čak računaju na njih.

P.S. Ovo nije plaćeni PR ni za jednu rupu.

20160406 – 20160407