Božici Jelušić 65/45

Na kolokviju posvećenome književnom stvaralaštvu u Božice Jelušić u povodu 65. obljetnice života i 45. obljetnice književnog djelovanja održanoga u Koprivnici, 15. listopada 2016. koji su organizirali Društvo hrvatskih književnika – Podravsko-prigorski ogranak i koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović  imala sam čast govoriti i ja. Slavljenica mi je odredila temu zajedničkih, dakako pjesničkih druženja i rasprava te zajedničkoga nam kajkavskoga, s naglaskom na knjigu Tič kesnokrič.

kolokvij03
Ivan Picer, Marijan Špoljar, Božica Brkan, Božica Jelušić, Zdravko Seleš i Slavica Klinkowsky / Fotografija Miljenko Brezak

U 47 objavljenih naslova pet je kajkavskih: Meštri , meštrije (1985.),
Jezuši (1993.), Nočna steza (1997.), Štorga (1997.) i Ftič kesnokrič (2016
.) u slavljeničkome petoknjižju uz knjige pjesama za djecu, štokavskih pjesama, putopisa i eseja.

Kako se njezina priča, njezin tekst nastavlja, otkrivam tek da Ftič kesnokrič, ftič-kajkavič, nije, kako biste možda pomislili i kako sam ja pomislila cijepljena na ja nemam više vremena (Desanka Maksimović), staračka žalopojka nego, kako autorica tumači, onaj buntovni pjev, najkasniji iz crne noći, zapravo rubni između noći i svitanja. Mene podsjeća na pijevca, koji često prerano zakukuriče.

kolokvij02
Publiku kroz kolokvij vodio je Darko Pero Pernjak / Fotografija Mijenko Brezak

No tekst Ftič kesnokrič sam opisala i kao zavičajnicu. Posuđujem vlastiti za njega vjerodostojan izraz kojim sam izvorno opisala tekstove Đure Vidmarovića i Katarine Brkić Mojom Moslavinom. Očito nije riječ o regionalnosti, pogotovo ne o onoj kampanilistički uokvirenoj nego, imanentno književnici i njezinoj bliskosti s prirodom i stvarno i u stihu, koja poput ekologa kao umjetnica, pjesnikinja svijet poima recentno, moderno – razmišlja globalno, a djeluje lokalno. I u svome jeziku.

Neka to čini još dugo, želim joj prigodno citirajući sa Zida poezije sa selačkoga trga, gdje su u bijelome bračkom kamenu uklesani upravo kajkavski stihovi Božice Jelušić, jedne od oliveata Pjesničke manifestacije Drage Štambuka Croatia rediviva Ča-kaj-što:

V KMICI GDE ZVER SE VLEČE V KRVAV LOG
SENJAJU MRTVI PEVCA Z ŽARKOM KRESTOM
JOŠ SAMO PESMA OSTALA JE MESTOM
GDI SE MORTI SVETU BUDE JAVIL BOG

Jelušićeva je svoje obljetnice obilježila petoknjižjem i trodnevljem: dan prije kolokvica predstavila je nove knjige u đurđevačkoj knjižnici, a dan iza kolegija na pjesničkom druženju u Barnagoru u Čepelovcu podizanjem Totemskoga stupa u Parku pijetlova.

kolokvijpivnicaatac
Poslije kolokvija ispred Atača u pivnici Kraluš

20161017

linkovi

http://www.bozicabrkan.com/umjesto-kave-25-ozujka-2016-bozica-jelusic-6545/

http://dhk.hr/dogadanja/hrvatska/kolokvij-o-knjizevnom-stvaralastvu-bozice-jelusic 

U jubilarnome petoknjižju Božice Jelušić