Dobitnici Pletera 3. Književnih susreta Sisačko-moslavačke županije – Umjesto kave 6. prosinca 2021.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije početkom prosinca objavila je imena dobitnika priznanja za književni i likovni Pleter Sisačko-Moslavačke županije ustvrdivši kako se na natječaje raspisane za 3. Susret književnika SMŽ i 3. Susret likovnih stvaralaca te županije za 2021. godinu prijavio veliki broj književnika i likovnjaka koji su ponovno dokazali da umjetnički izričaj ne poznaje zapreke te da živi i opstaje bez obzira na trenutne okolnosti koje mu ne idu u prilog dokazavši da je područje naše županije iznimno bogato kulturom i umjetnošću i da se zaista imamo čime ponositi.

Dok se javilo čak 45 likovnjaka, poezijom ili prozom prijavilo se ukupno 15 književnika: Danijela Makoš Repaja, Sanja Feltrin, Denis Vidović, Elizabeta Brleković, Antun Lukšić, Helena Ćatić, Dario Sorgent, Ines Kosturin, Ljiljana Brković Zorčić , Marin Kos, Lea Sekulić, Marija Pukec Žigić, Mira Dujmić, Tihana Petrac Matijević i Zeljka Uhitil.

Nagrađeni su:


Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za najbolje pjesničko ostvarenje u 2021. godini – Sanja Feltrin i Dario Sorgent

Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za najbolje prozno ostvarenje u 2021. godini – Ljiljana Brković Zorčić

Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za najboljega mladog autora u 2021. godini – Marin Kos

Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za promicanje zavičajnih vrijednosti Sisačko-moslavačke županije u 2021. godini – Antun Lukšić

Književni radovi ocjenjivani su pod zaporkama, a odluke o nagradama uz obrazloženje prenosim prema dobroj tradiciji ovoga natječaja i ocjenjivačkoga suda u kojem su književnici Božica Brkan i Miroslav Mićanović:  

Rezultati Natječaja za 3. Susret književnika Sisačko-moslavačke županije

Obrazloženje Ocjenjivačkoga suda (književnici Božica Brkan i Miroslav Mićanović)

Odluku Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije da, kao i prošle godine, u specifičnim društvenim, zdravstvenim i kulturnim prilikama i 2021. godine organizira Natječaj za 3. Susret književnika Sisačko-moslavačke županije smatramo izuzetno vrijednom i korisnom i želimo i dalje uspješno i redovito održavanje. To je poticajna prilika za autore koji se još nisu dovoljno afirmirali na književnoj sceni, a sisačka je kulturna i osobito književna scena pri nacionalnom vrhu, čemu pridonose i ovakvi natječaji i mnogi pojedinci, i profesionalci i amateri.

Autori nagrađeni na 1. i na 2. natječaju primjetno sudjeluju u javnim predstavljanjima i čitanjima uživo, ne samo na cijelom području Županije nego i šire, a također i online, na internetu, te da objavljuju u postovima, časopisima, zbornicima i samostalne knjige. Neki su u međuvremenu primljeni i u ugledne književne asocijacije (npr. Društvo hrvatskih književnika). Također su uspješni i na drugim natječajima (npr. Korzo slova). Zapažamo izuzetno vrijednim i što su neki radovi nagrađeni na prva dva natječaja već objavljeni i kao samostalne knjige, npr. Identitet Tihane Petrac Matijević, Siskulje Marijane Petrović Mikulić. Možda bi se moglo razmisliti o zbornicima s nagrađenim radovima s pojedinih godišnjih natječaja. Sve ovo itekako ima smisla za lokalnu kulturu u Županiji, a i potencijala za ukupnu nacionalnu književnost. Želimo autorima-natjecateljima, osobito nagrađenima, da napreduju, da se što bolje uklope i uspješno nametnu.

Na Natječaj za 3. Susret književnika Sisačko-moslavačke županije prijavilo se 15 autora (na 1. natječaju 14, a na 2. natječaju šest) uglavnom poezijom, jedva da ima proze (1 roman i dvije kratke priče, zapravo satire).

Žalimo što nema veće raznovrsnosti
, ali su radovi ujednačeniji, naizgled zreliji. Veći je odaziv mlađih autora od 15 do 29 godina (četvero!) nego prošle godine, kada nagradu nismo ni dodijelili. Šire se, u različitim kategorijama, nisu uspjeli nametnuti.Ove godine primjetno nedostaje zavičajnih odnosno županijskih tema, koje organizator želi potaknuti i posebnom nagradom. Nažalost, upravo smo očekivali takve teme s obzirom na događaje kao što je potres.

Kao i prošle godine, a radi poticaja za napretkom, možemo ustvrditi kako osnovna pismenost prispjelih radova nije loša, ali je u povećem raskoraku i prije bilo kakve moguće objave sugeriramo pomnu lekturu (uočeni problemi od tipića do osnovnih pravopisnih propusta č-ć, je-ije, zatim izostavljanja zareza uz vokativ ili u inverznoj zavisno-složenoj rečenici itd.). Tekstovi su uglavnom i u sadržaju i u formi relativno konzervativni, bez velikih stilskih iskoraka.

Čestitke i organizatorima i natjecateljima. Nadamo se dogodine još snažnijoj promociji ovog natječaja i još brojnijem odazivu, a time i širini, nadamo i još više i kvalitetnijih radova.

Prema Pravilima Susreta kriteriji za odabir radova vrednovali smo: kreativnu i estetsku razinu djela, obogaćivanje i pravilnu uporabu hrvatskoga jezika i narječja, bogatstvo i raznolikost tematike i jezičnu i stilističku inventivnost. 

Priznanje „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za najbolje pjesničko ostvarenje“ dobivaju: zaporke SRNA 16 i Jazz

Nemiru svijeta, njegovoj neuhvatljivosti i fragmentarnosti pjesnici nerijetko odgovaraju željom da uspostave novi poredak i sačuvaju njegovu cjelovitost, ili barem ono što se misli da je svijet bio ili što je mogao postati. Zaokruženost i smirenost, dotjeranost i postupnost alati su za oblikovanje minijatura o svakodnevnom i prolaznom, o onome što lirsko i govorno „ja“ udahne-izdahne, izgovori i zapiše. Usuglašavanje s prirodom, približavanje središtu vlastitog postojanja i disanje nosive su sadržajne silnice pjesama koje govore i pjevaju o onome što nas okružuje i što o nama govori, otkriva i skriva: „prolazim šumom / jesenja magla gusta / skriva očiju // bljesak – opet sam živa / dišem plućima punim“. Nužan dodatak: hrvatsko pjesništvo nije napustilo temu prirode, iako je, čini se, priroda odavna napustila nas. Haiku nije daleko od takvih uvida, ali je spas teksta uvijek potrebno više. (Srna 16)

Ironija i narativno, pjesme koju su mogle biti priče, životne i periferne, ali sve se zaustavilo i pretvorilo u poziv na sudjelovanje, čitateljsko, naravno, ona je lik i jezična konstrukcija i onda tomu nema kraja… Riječ je o poeziji koja se bavi svakodnevnim životnim situacijama i nevoljama, ali upravo njima usprkos traju u vedrini i oporom tonu, razgovornom i kolokvijalnom govoru, što samo znači da nisu upućena na svoga govornika nego traže i pozivaju radoznala i otvorena čitatelja u traganju i otkrivanju vedrije i bolje strane svijeta: „Hajdemo ovako… / Ti nam skuhaj kavu / A ja ću od plahte napraviti šator / I pričat’ ćemo priče / Od kojih se ne spava / Uz toplu struju / Rijeke-kreveta“ (Tko će do kuhinje). Nužan dodatak: hrvatsko pjesništvo se bavilo na slamnigovski i na mnoge druge načine onim što je na rubu i putuje u središte, ali ga uvijek nešto zadrži i ne da mu dalje. Poezija svakodnevnog nije daleko od stvari i stvarnosti, ali joj za put u ništa, u nigdinu, uvijek treba više. (Jazz 34).

Priznanje „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za najbolje prozno ostvarenje“ dobiva: zaporka put2021

Nagradu dobiva lijepo i dobro ispričana priča Illy kava, čvrsto postavljena i ispunjena događajima i više nego što bi se očekivalo od kratke priče, ma i satire. Događaj je stvoren takoreći ni od čega, priča se o otrgnutom trenutku iz mnogih u svakidašnjici, kad mali pomak među ljudima koji se međusobno susreću i misle da se poznaju poput inicijalne igle donosi promjene i preokrete iz kojih nema povratka natrag, usporedivo s lepetom leptirovih krila na jednom kraju svijeta koji na drugom kraju svijeta pokrene cunami. Pisana živo i okretno, sa sviješću o literarnim referencama, sa sviješću da se to dogodilo i događa drugima, da je priča dio iskustava ovjerenih u „prozi u trapericama“, a onda se sve promijenilo, i moda i prozni poetički modeli. Upravo u onoj mjeri u kojoj se mijenjao naš život, naša stvarnost i naša neizvjesna budućnost. Nužan dodatak: priča o kavi, dodirima i prešućenim mjestima, o jeftinim mirisima, o samoći i erotičnim primislima zaslužuje svoj nastavak, svoje nove priče!

Priznanje ‘“Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za najboljeg mladog autora (u dobi od 15 do 29 godina“ dobiva: zaporka 4VN579

Mladim autorima, čini se, sve je dopušteno, krenuti od početka i pitati se gdje je njegov kraj, tražiti poantu u kojoj neće izgorjeti i nestati sve ono što je rečeno. Poezija kojoj dajemo nagradu traži svoj jedinstveni pjesnički glas u sređivanju postojećeg stanja stvari: kultivirano i odmjereno, zapitano nad onim što je izrečeno, otvoreno za nova pitanja i stare odgovore: „Pao je Rim, / ta kako neće grad, / ili svijet u njemu / ili svijet u svijetu.“ (Otkriće). Ali do čitateljskog oka i uha ne dopire uvijek ono što je u prvom planu, ne nadaje se dopušteno i pribrano kao jedino i moguće. Kaos, kaos je tema sadašnjeg trenutka i odjedanput nam to daje pravo da sudjelujemo u kreiranju novih značenja. Nužan dodatak: imali važnijeg u poeziji od trenutka kad jezik stvara razliku, bila ona manje ili više sretna, ili nesretna. Tko bi to znao?

Priznanje „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za promicanje zavičajnih vrijednosti Sisačko-moslavačke županije“ dobiva: zaporka Ciciban

Ove godine primjetno nedostaje zavičajnih odnosno županijskih tema, koje organizator želi potaknuti i ovim posebnim priznanjem. Nažalost, upravo smo očekivali takve teme s obzirom na ne samo umjetnički izazovan događaj kao što je, primjerice, potres. No, kako aktualna tema pečalbe i uopće odlazak i velika čežnja za zavičajem, selom… nije usamljena, procjenjujemo da je vrijedno skrenuti pozor na nju i nagraditi najupečatljiviji rad. Nadamo se da će dogodine biti i više, i raznovrsnijih zavičajnih tema višega umjetničkog dosega. S nagrađenim pjesmama upućujemo za iduću godinu poziv pjesnikinjama i pjesnicima da se odvaže, pišu na zavičajne teme i jave se na natječaj. Nužan dodatak: čega nema tog se ne odreci!

U Zagrebu, 30. studenoga 2021.

20211203