Idemo na kavu! – Umjesto kave 9. svibnja 2020.

Sudeći prema središnjim informativnim emisijama nacionalnih televizija cijela Hrvatska u niskom startu čeka da u ponedjeljak posjeda na capuccino i machiato, kratak ili dugi, s hladnim ili toplim mlijekom ili bez njega, s ovakvim ili onakvim dodacima… I ja sam već danas pitala priprema li naš Vivas bar na jarunskom placu aparate za kavu, sve s mišlju kako će se valjda naći koje mjesto, bilo vani bilo unutra, ma makar i u prostoru za pušače, neću biti izbirljiva. Zapravo, moram nazvati prijateljicu. Ona mi, naši razgovori zapravo, nedostaju više od same kave. Kava nam je samo metafora, cilj. Idemo li prije u šetnju, možda navratimo i Medi. Izostane li kiša, bude li toplije negoli na moru, kako najavljuju, možda pootvaraju i krov. A možda bude koje slobodno mjesto za nas i uz jezero…  I ne sjećam se kad smo bili na kavi, možda 22. veljače? Fotkali smo se u zimskoj jakni s kapuljačom.  

Kava je Hrvatima doživljaj! / Fotografija Franck & 404

Baš mi je ko kec na desetku sjela subotnja objava o svibanjskom istraživanju agencije Hendala i Francka o tome kako Hrvati jedva čekaju ponovno otvaranje kafića i terasa.

Kažu kako je izvanredna situacija u zemlji donijela mnoge promjene, ali i da se ljubav prema omiljenom crnom napitku nije se promijenila. (…) Epidemija koronavirusa negativno je utjecala na značajan broj građana (87%), ponajviše na stanovnike Dalmacije, ali i na njihov emotivni život, pa tako većina u posljednjim mjesecima od kada traje epidemija zbog novonastale situacije osjeća nezadovoljstvo (53%) te ljutnju (29%) i žalost (29%). 

Miriše kao duša... / Fotografija Franck & 404
Miriše kao duša… / Fotografija Franck & 404

Zanimljivo je da čak 34 posto građana, ponajprije muškarci, navodi da su epidemija i restrikcije koje su došle s njom izazvali dosadu u njihovom svakodnevnom životu, dok se 28 posto osjećalo usamljeno, ali i tužno, što posebno ističu žene. S druge strane, oko trećine građana (34%) nastoji zadržati pozitivan stav i gaje nadu da će se život brzo vratiti u normalu. Ističu da im najviše nedostaje druženje s dragim ljudima (78%), izleti i putovanja (48%) te ispijanje kave u kafićima (44%). 

Da Hrvati s veseljem iščekuju ponovno otvaranje kafića i terasa, govori podatak da će ih 47 posto već u prvom tjednu otvaranja posjetiti kafić kako bi popili svoju omiljenu kavu, dok trećina (32%) navodi kako će ipak pričekati s odlaskom dok se situacija ne stabilizira. Kada se otvore, u kafićima će se najviše pripremati kava. Naime, napitak koji će većina (71%) prvo naručiti bit će upravo kava, a 57 posto njih voljelo bi ju popiti s prijateljima te s partnerom ili partnericom (32%), naravno uz strogo pridržavanje mjera i uputa Stožera. Ispijanju kave u kafićima vesele se stanovnici svih regija Hrvatske, a posebice stanovnici Dalmacije. 

Kriza izazvana koronavirusom nije imala značajnog utjecaja na navike 63 posto hrvatskih građana kada su rituali ispijanja kave u pitanju, o čemu svjedoči podatak da će 66 posto građana, koji inače imaju naviku posjećivanja kafića, nastaviti s tom navikom u podjednakoj mjeri kao i prije epidemije. Tijekom restrikcija za 47 posto ljubitelja kave promijenilo se samo mjesto ispijanja kave. 

Iz Franka ističu: „Ova situacija nas je naučila mnogočemu, a ono najbitnije je da budemo jedni uz druge. Zadnja istraživanja pokazuju da se kava pije u gotovo svim prilikama, a na nama je da to i omogućimo, naravno uz sve mjere opreza. Svakodnevno radimo na tome da olakšamo novonastale okolnosti našim kupcima i potrošačima pa smo osigurali kavu za van na dodatnim lokacijama, a sada kada se ugostiteljstvo pokreće imamo sve spremne kapacitete za podršku ugostiteljima.“ 

Ranije Hendalovo istraživanje, u suradnji također s Franckom, iz listopada 2019. pokazalo je da je Hrvatska zaista zemlja kavopija te je idemo na kavu i dalje daleko najčešći (87,5%) poziv na druženje u Hrvata

Najpopularnije vrste kave su mljevena (turska) kava i espresso u kafiću koje pije gotovo 70 posto ispitanih građana, a kada se spomene kava 28 posto građana kao prvu asocijaciju navodi jutro, 16 posto buđenje, 15 posto miris, dok 14 posto njih spominje Franck.

Kava se ispijala i za vrijeme epidemije, samo su privremeno zamijenjena mjesta ispijanja / Fotografija Franck & 404

Upravo Franck. kao vodeća hrvatska kompanija u proizvodnji kave, ima spremne sve kapacitete poput servisnog centra, brojnih profesionalnih aparata i opreme za ugostitelje, dostave te edukacije ugostitelja, a pripreme na terenu su u punom jeku kako bi svojim partnerima pružio punu podršku u narednom periodu kada, s ublažavanjem epidemioloških mjera, dolazi do reaktivacije ugostiteljstva. 

Podsjećam i kako su tijekom posebnim mjera potkraj travnja na više od 1000. mjesta osigurali dodatne aparate za svoju kavu za van, ali i čaj i druge napitke.

Kako god, idemo na kavu!

20200509