Umjesto kave 22. travnja 2017.: još o mami-vrani i drugim pticama i ljudima

Niske temperature, kiša s poprhavanjem snijega, olujni vjetar koji je povijao drveće oko kuća, pa i bor na kojem je svila gnijezdo, nije mamu vranu o kojoj sam pisala otjerao s gnijezda. Koliko vrana uopće sjedi na jajima? Tužim se prijateljima sažalno nad pticom, a prijatelj znalac kaže da je ne žalim, jer da vrane pojedu jaja drugih ptica iz gnijezda i da zato nema drugih ptica. Kako nema, kad pjevaju već od pola tri, najprije solo dionicama, pa onda zborno!? A pevček iz susjedstva, o kojem sam napisala i pripovijetku, oglašava se baš, eto, i točno u podne.

Mama vrana na gnijezdu / Fotografija Božica Brkan

E, moram tu citirati Digital Takeover, kolumnu Željka Ivankovića iz 24expressa, broj 355., 21. travnja 2017., str. 37. (Speed Date: Priroda / Pticama pjev služi da nađu partnera za razmnožavanje):

Ptice koje žive u gradovima s bučnim automobilskim prometom imaju u tome problema. Zbog toga mijenjaju svoj način glasanja: izražavaju se kraće i na višoj frekvenciji loveći one trenutke kad buka ne zagušuje njihov zvuk, ustanovili su istraživači sa sveučilišta George Mason. I ptice primjenjuju ono što su ljudi već pretvorili u biznis – speed date, brzi spoj na kojem partneri tek što se upoznaju već nastoje uspostaviti vezu. Nema vremena za šepurenje, zavođenje i laskanje, hoćeš-nećeš. Tako i ptice u bučnim gradovima, čim buka malo utihne, traže partnera kratkim i reskim pozivima. Tehnologija mijenja i prirodu.

20170622

Link

http://www.bozicabrkan.com/umjesto-kave-16-travnja-2017-mama-vrana/