Umjesto kave 5. studenoga 2016.: Facebook produljuje život!?

Čitam u 24 express u kratkićima Željko Ivanković spominje opet neko najnovije istraživanje kako korištenje Facebookom produljuje život. Što više prijatelja na Fejsu, kaže, manja je vjerojatnost da će korisnik FB-a umrijeti.

f-liveIstraživanje su u nezavisnoj reviziji potvrdila tri američka sveučilišta. Ne navodi koja, a lijena sam prosurfati. Međutim, kaže dalje, kritičari su već uočili da je u istraživanje nekako upleten i Facebook. Autor istraživanja William Hobbs bio je zaposlen u Facebooku prije nego što je upisao postdoktorski studij na Sveučilištu San Diego na kojem je proveo istraživanje. Sveučilište se, međutim, poziva na ranija istraživanja prema kojima isto pravilo vrijedi i u svijetu izvan interneta: što ljudi imaju više društvenih veza, to su dugovječniji.

Mi stariji otprije internetskih prijateljstava znamo kako dobri prijatelji oplemenjuju život. Mnogo više od fejsa. Ne reče li još Demokrit kako nije dostojan da živi onaj koji nema nijednog čestitog prijatelja, a George Herbert kako je stari prijatelj najbolje zrcalo? Zaključujem citatom Šote Rustavelija: Tko sebi ne traži prijatelje, sam je sebi neprijatelj.

20161105