Predstavljen Zbornik Moslavine br. XV. / 2016.

U okruženju izložbe Mome gradu za imendan, koja predstavlja aktivnosti Muzeja Moslavine Kutina, u muzejskoj Galeriji u Kutini 8. studenoga 2016. predstavljen je najnoviji, 15. broj Zbornika Moslavine (gl. urednica Slavica Moslavac). Prvi broj objavljen je 1968. (gl. urednik Slavko Degoricia), a drugi tek 1992.
Najnoviji broj, posvećen 760. obljetnici prvoga spominjanja imena Kutine, objavljuje tridesetak tekstova 24 autora, a predstavili su ga Slavica Moslavac, Đuro Vidmarović, Dragutin Pasarić i Božica Brkan.

Međusobne čestitke: kutinski gradonačelnik Andrija Rudić i Slavica Moslavac (Fotografija Miljeko Brezak / Acumen)
Međusobne čestitke: kutinski gradonačelnik Andrija Rudić i Slavica Moslavac (Fotografija Miljeko Brezak / Acumen)

Visokim ocjenama opisan je doprinos časopisa u nakladi 800 primjeraka, podjednako tekstovi znanstvenika (povijest, arheologija, etnologija…), književnika ili “samo” zaljubljenika. Gotovo svaki autor pisao je o onome u što je osobito upućen i što ga/je zanima više od drugiih, bilo da se radi o burgološkim povijesnim studijama – moslavačka utvrda Garić grad (dr. sc. Silvija Pisk) ili simbolici i likovnosti pećnjaka s Garić grada (Mlden Mitar), mjesnom nazivlju donjeg Poilovlja (Ivan Gračaković), zlatniku iz Kraljeve Velike (Đuro Vidmarović), arheološkim temama (Ana Bobovec), plovilima na vodi ( Katica Mrgić), 105. obljetnici telefona u Kutini (Jasmina Uroda Kutlić), narodnim dječjim igrama Moslavine, Hrvatske Posavine i Banovine (Slavica Moslavac) – zabavnom životu Kutine davnih godina (Vladimir Ilijaš) ili underground glazbenoj sceni od 70-tih do danas (Andrija Rudić), književnoj kritici u kojoj se isprepliću dva moslavačka kajkavska idioma (Katarina Brkić: Čega je se bilo na jene Ledine Brkanove i okolo ne) do prisjećanja na znamenite Moslavce preminule od posljednjega broja zbornika poput Vladimira Stankovića, Višnje Sever Siglhuber itd. (Dragutin Pasarić) i brojne druge.

Brojna i vrlo zainteresirana publika, ne samo iz Kutine Moslavac (Fotografija Miljeko Brezak / Acumen)
Brojna i vrlo zainteresirana publika, ne samo iz Kutine (Fotografija Miljeko Brezak / Acumen)

Božica Brkan osvijetlila je pozadinu svojih članaka o Kriškim oblizekima i o predstavljanju Moslavine u Žepču te o tome kako su činjenice postale muzejskom izložbom Dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva 2011., zatim tekstom o njoj na Oblizekima te ponovno događajem u drugoj državi, Bosni i Hercegovini, pa ponovno slijedom tekstovima o gostovanju u Katoličkome školskom centru don Bosco sa zavičajnim moslavačkim temama.

Zainteresirani za kulturne događaje (Fotografija Miljeko Brezak / Acumen)
Bilo Kutinčani, Kutinjani ili Kutinci, zainteresirani za kulturne događaje (Fotografija Miljeko Brezak / Acumen)

Bio je to povod i za kratku analizu o tome kako je Zbornik Moslavine objavio i niz malih ekskluziva koje su mediji koji “prate” svakidašnji život iz raznoraznih razloga zaobišli, preskočili ili ignorirali i kako bliska, popularna povijest, da ne skratim u pop-povijest, postaje respektabilnom znanstvenom, mnogo brže i na drugačiji način nego što su to nakon stoljeća i tisućljeća postali arhološki fakti s Kutinske Lipe ili Turskoga Stola ili iz Bule Bele IV. od 10. studenoga 1256. Taj je datum prije četvrt stoljeća ovjekovječen kao Dan grada, ali postoji mnogo važnih moslavačkih datuma i tema koje valja zapisati, jer kako reče jedan gost prikladno uz Zbornik Moslavine, što nije zapisano, nije se ni dogodilo.

Božica Brkan i Lidija Balaško - razgovor dugogodišnjih suradnica o Kriškim oblizekima, Lidijinoj pobjedi na njima i Božićinu tekstu u Zborniku Moslavine (Fotografija Miljeko Brezak / Acumen)
Božica Brkan i Lidija Balaško – razgovor dugogodišnjih suradnica o Kriškim oblizekima, Lidijinoj pobjedi na njima i Božičinu tekstu u Zborniku Moslavine (Fotografija Miljeko Brezak / Acumen)

Kako Moslavina podijeljena administrativno umalo cijelo stoljeće kao regija sve manje postoji, valja se posvetiti barem kulturnome, ako već ne povijesnome i političkome identitu i mnogo više i sire nego što se sada čini časopisima Zbornikom Moslavine i Moslavačkim zrcalom te LAG-om Moslavina.

5img_7337600-zrcalo
Dr, sc. Dražen Kovačević i Slavica Moslavac – suradnja Moslavačkog zrcala i Zbornika Moslavine / Fotografija Miljenko Brezak

A Kutina kao kulturno i ekonomski moćan grad mora u tome odigrati važnu ulogu. Povod može biti i zanimljiv razgovor o moslavačkim toponimima, počevši s prigodnim Gračakovićevim “rođendanskim” tekstom iz Moslavačkoga lista o tome je li spravno reći Kutinčani, Kutinjani ili Kutinci.

Na kraju je predstavljena i ekipa Muzeja Moslavine koja je priredila i svoju izložbu po odjelima, slijeva nadesno Mladen Mitar (umjetnički), Jasmina Uroda Kutlić (povijesni) , Ana Bobovec (arheološki) i Slavica Moslavac (etnološki)(Fotografija Miljenko Brezak / Acumen)
Na kraju je predstavljena i ekipa Muzeja Moslavine koja je priredila i svoju izložbu po odjelima, slijeva nadesno Mladen Mitar (umjetnički), Jasmina Uroda Kutlić (povijesni) , Ana Bobovec (arheološki) i Slavica Moslavac (etnološki)(Fotografija Miljenko Brezak / Acumen)

Objavljeno 9. studenoga 2016.
Preporučujem na stranicama Oblizeki i Božica Brkan:

http://www.bozicabrkan.com/b-brkan-u-zborniku-moslavine/

http://www.bozicabrkan.com/umjesto-kave-26-srpnja-2016-slavica-moslavac-ili-ime-je-znamen/

http://oblizeki.com/zepce-u-ozracju-duhovnoga-i-zemaljskoga-kruha-16080

http://oblizeki.com/prica-o-kruhu-%E2%80%93-izlozba-kao-povod-za-blagdanski-izlet-u-proslost-i-pecenje-obrednoga-kruha-4372

http://www.kscdonbosco.ba/2015/11/30/proslava-dana-kruha-i-zahvalnosti-za-plodove-zemlje-u-ksc-u-don-bosco-zepce/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.905271692860913.1073742113.776050832449667&type=3

https://www.facebook.com/KŠC-Don-Bosco-Obavijesti-176784295845440/?fref=ts