VANG ponovno mlade besplatno upućuje u medijsku pismenost

Dok se javno tek razmatra kako da se medijska pismenost primjereno uvrsti u redovito obrazovanje, Udruga Vang već nekoliko godina za mlade održava besplatne seminare o različitim temama s tog područja.

vang2016_01ekrandiosrudenata
Neposredna komunikacija Božice Brkan s polaznicima seminara o temi Tisak i novi mediji danas (novinarske forme) / Fotografija Miljenko Brezak

Ovoga su tjedna upravo za tridesetak mladića i djevojaka od 16 do 30 godina, što srednjoškolaca, što studenata a što već mladih radoznalih i ambicioznih ljudi s diplomom različitih zvanja, zgusnuli sve medije od 9. do 12. svibnja 2016.

vang2016_02BBpredaje
Neki od polaznika navodili su i svoja prva nvinarska iskustva / Fotografija Miljenko Brezak
vang2016_03BBkatalogTZGZ
Za ilustraciju teme Božica Brkan poslužila se odličnim letkom Turističke zajednice Grada Zagreba / Fotografija Miljenko Brezak
vang2016_04sviorganixatripredavacipolazniciprvogadana
Organizatori, predavači i polaznici prvoga dana / Fotografija Miljenko Brezak

Imala sam čast u ponedjeljak temu medijske pismenosti s tv-om, radijem, tiskom i novim medijima otvoriti predavanjem Tisak i novi mediji danas (novinarske forme). Nastavila je Silvija Šeparović temom Na radiju se bolje vidi (priprema emisija, prilozi, primjeri, vježba). U utorak je Drago Perić predstavio Mogućnosti i trendove radijskog novinarstva, Dario Markas izveo praktičnu vježbu o uređivačkoj koncepciji news portala na primjeru vecernji.hr. Zoran Šprajc otvorio je srijedu temom Informativni TV program – uređivanje vijesti, Maja Sever nastavila je temom Uređivačka politika TV programa, a Žarko Puhovski zatvorio temom Etička načela u novinarstvu. Serijal predavanja završio je Trpimir Vicković vježbom Radio – programska shema u okviru clock formata, simulacija radijskog programa.

Božica Brkan