Svi o plinu, a ja o Okolima – Umjesto kave 14. srpnja 2023.

Gojlo, Stružec, Ivanić Grad, Žutica, Šumećani ili nafta, naftalan, plin mogli bi biti i drugo ime mojoj Moslavini, da joj, kako joj ime prema Mons Claudius, Klaudijeva brda, nisu odredili još od rimskih vremena – vinogradi. Zato i jesam pomnije nego drugo pratila cirkus sa skladištenjem i preprodajom plina. Ne znam što bih mislila, raspametila sam se na imenu skladišta Okoli, istoimenoga sela preko Česme mojemu rodnom Okešincu i Vezišću Milke Trnine. Koliko danima razvlače plin, jednako dugo i sve različitije navlače ime toga malenog, običnoga sela, kakvih još ima u nas i koja se obično rijetko ili nikad probiju u javnost i to kakvim egzotičnim ubojstvom, teškom nesrećom, primjerice da pozemno skladište odleti u zrak, ma jedva i Ljubavlju na selu ili Večerom na selu za pet.

Stoji li još? Trijem ili Čardak je u Okolima snimila Slavica Moslavac 2015.

Okoli, množina, s našom kajkavskom prejotacijom Jokoli, s naglaskom na srednjem slogu, najjednostavnije deklinacije. Ali ako pravovremenim i točnim informacijama ne poštuju javnost, što bi poštovali lokalne, seljačke toponime!? Tako sam čitala Okole i kao Okol, i u ženskom rodu Okola, čak i u srednjem rodu ili valjda zbirnoj imenici Okolje – da ipak nije klasičan novinski tipfeler!? – a naslušala sam se naglaska doslovce na svim slogovima i, što je je, najviše mi je proparao uši u nas posve neprirodan na prvome slogu. Ako se tako odnose prema imenu, mojim navodno kolegama novinarima nevažnom podatku, kako se tek odnose prema drugim podacima i kako da se onda u išta drugo pouzdam, kako da uopće kome i u što vjerujem? Za to, nažalost, ni DORH ni USKOK i slični nisu mjerodavni.

Njivu uz Okole, na kojoj su pronađene krhotine arheološkog materijala, snimila je Slavica Moslavac 2015.

Pa zar je toliko teško otići na Wikipediju i naći kako je Okoli, uz Gornju Vlahinićku, Grabričinu, Grabrov Potok, Katoličko Selišće, Kompator, Ludinica, Malu Ludinu, Mustafinu Kladu, Ruškovicu, Veliku Ludinu i Vidrenjak, jedno od 12 naselja u sastavu općine Velika Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji? Da je smješteno u južnom dijelu općine, u prisavskoj ravnici omeđenom rijekom Česmom na zapadu i Lonjom na jugu. Prema Državnom zavodu za statistiku, navode se redoviti popisi stanovništva, pa onaj iz 1857. kaže da je naselje imalo 545, najviše 1953. čak 930 stanovnika, 2001. je imalo 323 stanovnika, 2011. samo 278, a u 2021. još manje 232.

Drveni vojnički kofer snimila je Slavica Moslavac u Okolima 2015.

Zaključnu rečenicu Naselje je poznato po podzemnom skladištu plina. razvija dalje:

Naftno polje u proizvodnji je od 1968. godine, a do kraja 2005. ukupno je proizvedeno 150.800 t nafte i 72.655.455 m³ plina. Puštanjem u proizvodnju velikih podravskih plinskih polja Molve i Kalinovac te potpisivanjem prvog dugoročnog ugovora o uvozu plina iz tadašnjeg SSSRa, nametala se potreba gradnje podzemnog skladišta plina (PSP). Kao najpovoljniju lokaciju za skladište stručnjaci su izabrali djelomično iscrpljeno plinsko polje Okoli. PSP Okoli pušteno je u rad 1987. Dvadeset i dvije utisno-proizvodne bušotine smještene su na 6 bušotinskih platformi. Nadzemni dio PSP-a uključuje mjerne stanice, kompresorske stanice (4 moto-kompresora snage 2,8 MW), redukcijsko-regulacijske stanice, dehidracije plina i regeneracije TEG-a, bušotinske platforme i pomoćne objekte. Skladište je maksimalno raspoloživoga kapaciteta od 553 milijuna prostornih metara.

Iz slavne Erdödyjeve mape crteža moslavačkih nošnji iz 1837. presnimljena Bara Mihalić iz Okola

Ne mogu propustiti ni kratki zapis iz pred-Ininog odnosno pred-Plinacro razdoblja odnosno iz Zbornika Moslavine 1 iz 1968.:

„Okoli

To se selo nalazi s lijeve strane rijeke Česme, stare Čazme, zapadno od Popovače na dobrim krčevinama. Popis stanovništva toga sela potječe iz 1750. godine u opisu moslavačkoga posjeda. Tu se našlo 18 hrvatskih porodica, sudeći po imenima iz zapadne Posavine i susjednoga Polonja. Od njih danas ima u tom selu 6 porodica sa 9 kuća. Poslije stotinu godina i neprestanoga nestajanja starih porodica i doseljavanja novih, sve zapadnom strujom, zabilježeno je na tom tlu 35 kuća sa 545 hrvatskih stanovnika, po petnaestoro članova na jednu kuću. Krizne godine teško su pogodile to selo u kojem je 1890. zapisano već 113 kuća, a stanovnika samo 564, tako da je poraslo u 40 godina samo za 19 osoba. Narednih godina tu je stanovništvo, doduše, raslo, ali uglavnom doseljavanjem, i to zapadnom strujom, osobito iz Zagorja, a u selo su unišli i Česi.


Selo ima 6725 jutara, od toga mnogo pašnjaka i šume. Ime je dobilo, po svoj prilici, po tome što je nastalo na mjestu vojničkih tabora koji su tu bili poslani u turskom rasulu.”

Kapela Krvi Isusove, presnimljena iz knjige Filipa Škiljana Kulturno-historijski spomenici, Moslavina kalničko-bilogorskog prigorja

Usput, našla sam kako je od Zagreba do Okola izmjereno zračne linije 48 km, a auto-cestom preko Križa ili preko Popovače ili starom cestom otprilike 65 km. Ako se dobro sjećam, most preko Česme koji je spajao Vezišće i Okole odavno je srušen.

Drveno korito za pajcanje snimila je u Okolima Slavica Moslava 2015.

Zahvaljujem prijateljici Slavici Moslavac koja je za Muzej Moslavine istraživala i Okole, pa me je opskrbila materijalima iz svoje arhive. Fotografija crkve iz Okola presnimljena je iz knjige Filipa Škiljana  Kulturno-historijski spomenici, Moslavina kalničko-bilogorskog prigorja, Zagreb, 2011.. To je, opisuje Škiljan, katolička kapela Krvi Isusove, podignuta između 1920 i 1930. u stilu secesije, pravokutnoga broda, poligonalne apside, sa sakristijom s južne strane te zvonikom iznad pročelja. Ima tri oltara i u dobrom je stanju. Fotografije trijema/čardaka, vojničkoga kofera, drvenoga korita, kukuruza na sušenju i polja na kojem su nađeni arheološki artefakti snimila je još 2015. Slavica Moslavac. A onda mi iz slavne Erdödyjeve mape crteža moslavačkih nošnji iz 1837. presnimila i crtež Bare Mihalić iz Okola!

Kao nekad: sušenje klipova kukuruza u Okolima, snimila Slavica Moslavac 2015.

Zašto svi o plinu, a ja o Okolima? Zbog zavičajne romantike i čežnje? Zato što mislim da je i to važno, jer ako sve to što trenutačno ne donosi profit omalovažimo i zaboravimo, ni plin, ma bio po 48 eura ili po 1 cent za 1 MWh, više nam neće trebati.

Post scriptum 24. srpnja 2024.

Priča o Okolima se, dakako, nastavlja na sve mile načine. I zbog afere, jer je izvanredno zasjedao i Sabor, a i zbog željezničke nesreće taman kraj Okola i, kako su razni mediji izvijestili kraj Velike Ludine, a Ludinicu je jedna mladica u izavnom javljanju prekrstila u – Ludnicu! Tako da u ovome mojemu selu malom drugoga komentara i ne trebam .