Umjesto kave 24. listopada 2016.: Citronka

fcitronka-bb-i-marija
Za autoricu na predstavljanju u Donjoj Stubici uz Peruniku, keramiku Ljerke Njerš, i sadnica stare sorte kruške citronke iz ruku Marije Krušelj / Fotografija Miljenko Brezak

Na književnoj večeri prošloga petka u Donjoj Stubici gospođa Marija Krušelj iz Udruge Stubička baština, s kojom sam surađivala na Hrvatskom obiteljskom tradicijskom vrtu, Hrvatskom vrtu perunika i na Stubičkim obliznekima, darivala me je keramikom Ljerke Njerš Perunika te sadnicom citronke s njihova nedavnoga 20. sajma tradicionalnih sorta u dvorcu Golubovec.

Citronka, drvored u knjizi "Zagorje, trnac starih sorata voća
Drvored kruški citronki u knjizi” Zagorje, trnac starih soraata voća”

Ta je starinska ranozimska sorta kruške podrijetlom iz Amerike. Otkrio ju je rasadničar Kieffer, prema kojem ima i drugo ime, a prvo je matično stablo dalo plodove 1863.

citronka_plod
Kruške citronke u knjizi” Zagorje, trnac starih soraata voća”

Zanimljivo je kako su je u nas zbog uske visoke krošnje sadili ne samo u voćnjake nego i u drvorede uz puteve. Nekoliko godina prije Drugoga svjetskog rata zasađen je jedan s obje strane ceste od Svetoga Ivana Začretja do Krapine, itekako je vidljiv, jer je i do danas sačuvano pola stabala.

citronka_damirmiljac
Damir Kepe i Miljenko Brezak /Fotografija Tomo Benko

Moju sadnicu citronke udomili smo u Moslavini, u Križu, zasadivši je u voćnjaku obitelji Benko – Kepe. Zahvaljujemo na dobrodošlici staroj sorti. Prijatelj Tomo kaže da ju bumo brali spol, kak se to kod nas veli. Ako ne mi, ako se primi, zadužujem Tomine unuke Matka i Matea.

citronka_tomobenkodamirkepe
Sadnja je gotova: Tomo Benko i Damir Kepe / Fotografija Miljenko Brezak

20161024