Čudesna večer u Donjoj Stubici

publika-3-600
Autorska večer Božice Brkan samo što nije počela: publika / Fotografija Miljenko Brezak

U okviru Mjeseca knjige Pučko otvoreno učilište – Knjižnica Donja Stubica (ravnateljica Manuela Frinčić) u petak, 21. listopada 2016. organizirala je autorsku večer književnice i novinarke Božice Brkan.

stubica_10tribbgovoribolje
Višnja Škudar, Božica Brkan i Marija Krušelj / Fotografija Miljenko Brezak

Kako je dobro posjećeno mjesto sastanka bio kultni tradicijski restoran Majsecov mlin chefa Marka Živaljića, dakako da nije izostala ni degustacija (štrukla!), a ni priča o dugogodišnjim vezama Brkanove sa stubičkim krajem, budući da je, kako je ispričala Marija Krušelj, predsjednica Udruge Stubička baština, Brkanova posadila prvu peruniku, iris croatica, koju je Donja Stubica u okviru dugogodišnje prve akcije ocjenjivanja lijepih okućnica inaugurirala kao nacionalni hrvatski cvijet. Uz drugo darivali su je i Perunikom, keramikom Ljerke Njerš te zanimljivim nesvakidašnjim živim znakom pažnje – sadnicom stare sorte kruške citronke (već udomljena/posađena je u Moslavini!). Unatrag tri godine na knjigu i portal Brkanove Oblizeki Subičani naslanjaju svoju akciju tradicionalnih jela Stubički oblizneki pa ju je gradonačelnik Juraj Srebačić darivao cvijećem.

stubica_07filmbbbozicajelusicdjuro
Projekcija dokumentarnog filma “Božica Brkan – prilozi za portret” / Fotografija Miljenko Brezak

Kroz večer je izuzetno zanimljivo vodila Višnja Škudar, a svoje nagrađene pjesme čitale su talentirane sedmašice OŠ Donja Stubica Magdalena Blagec i Marta Kučko, koje je Brkanova nazvala malim Božicama, jer su joj mladi talenti veliki poticaj za obilazak manjih mjesta i škola odnosno za misiju Moslavina, kako su uvjetno Đuro Vidmarović i ona nazvali nastojanje da ožive svoj regionalni kulturni identitet.

stubica_11djevojcicecitaju
Mlade pjesnikinje Marta Kučko i Magdalena Blagec / Fotografija Miljenko Brezak

 

Izuzetno nadahnuto pjevale su mlade članice vokalne grupe folklornog ansambla Žuna iz Bedekovčine (voditeljica Irena Petrinjak) završivši u čast donjostubičke gošće sa I ja jesam moslavačko dete. Autorica je čitala pjesme iz svojih štokavskih i kajkavskih zbirki te odlomak iz romana Ledina, a osobito ju je razveselila nepoznata dama iz publike rekavši kako do te večeri nije čula za nju, a od sad itekako zna tko je.

Središnjom se temom večeri ipak može smatrati prvi put u javnosti prikazan film Božica Brkan – prilozi za portret autora Đure Vdmarovića i Miljenka Brezaka, u produkaciji Acumena.

stubica_12bbgradonacelnikjurajsrebacic
Cvijeće za autoricu: Božica Brkan i gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić / Fotografija Miljenko Brezak
stubica_13iriscitronka
Za autoricu i Perunika, keramika Ljerke Njerš, i sadnica stare sorte kruške citronke iz ruku Marije Krušelj / Fotografija Miljenko Brezak
stubica_14svi
Za sjećanje: sudionici književne večeri / Fotografija Miljenko Brezak
stubica_14bbvlastavisnjamarko
Vlasta Horvatić-Gmaz iz Kajkavijane, Višnja Škudar, domaćin chef Marko Živaljić i Božica Brkan / Fotografija Miljenko Brezak

20161023