Baznik, pišečka marelica i vinova loza koju ne treba prskati – Umjesto kave 26. travnja 2019.

Ove godine Večernji list puni 60 godina izlaženja, a ja se veselim što se tim povodom imam priliku prisjetiti i Vrta, priloga četvrtkom, koji sam uređivala od 1992. do 2009. godine i za što sam dobila najviše novinarsko priznanje godišnju nagradu Hrvatskoga novinarskog društva Marija Jurić Zagorka za najbolje uređen novinski prilog za 2000. godinu.

Među umalo 200 suradnika bio mi je i Anton Baznik iz Krške Vasi kod Brežica u Sloveniji, koji ima obiteljski rasadnik Rast-BaznikNedavno je zanimljivo priču o Bazniku i njegovu rasadniku emitirala i slovenska televizija, budući da među 30 kojekakvih sorta i križanaca marelice ima i zadnju slovensku autohtonu sortu Pišečka marelica.

Opisuju je vrlo otpornom, jer nije podložna moniliji, a kad pozebe, obnovi se. Osim što su od nje pekli pekmez i sušili je, prodavali su je na zagrebačkoj tržnici.

Uz druge zanimljivosti zbog koje nekadašnji čitatelji Vrta još navraćaju u Kršku Vas ove godine Baznik za sadnju preporučuje sadnice otpornih sorta vinove loze, stolnih i vinskih, koje ne treba prskati pa su pogodne za ekouzgoj i zdravije za uživanje.

U njegovu pokusnom nasadu 300 je takvih sorta iz cijeloga svijeta!

Linkovi

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174605702

http://www.rast-bs.si/