Zbirka “Prvih dvadeset uboda” predstavljena u Zagrebu

Svi kratkopričaši skloni satiričkom pogledu na svijet neka se počnu pripremati: 15. srpnja 2016. otvara se već peti natječaj za kratku priču – satiru Slavko Kolar. Uz Dane Slavka Kolara, koji se održavaju od 2002., organizira ih Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma.

f1KID_3696.jpg 600 BBmisvi&publikastragaodozgoDOBRO+
Vinka Jelić-Balta, Radovan Dožudić, Božica Brkan, Dubravko Jelačić Bužimski, Slađan Lipovac i Miroslav Mićanović / Fotografija Davor Kirin
f2IMG_5721.JPG 600 mbnassestero+
Karmela Špoljarić, Vinka Jelić-Balta, Radovan Dožudić, Božica Brkan, Dubravko Jelačić Bužimski, Slađan Lipovac i Miroslav Mićanović / Fotografija Miljenko Brezak

Iako novčane nagrade nisu visoke, sudeći prema broju javljanja – u četiri dosadašnja natječaja oko 250 priča – motivirajuće su, jer se najboljih deset priča koje ulaze u najuži izbor objavljuju i na internetu te u knjizi. Po deset najboljih od devedesetak priča s prva dva natječaja 2012. i 2013. godine prošle su godine objavljene u zbirci “Prvih dvadeset uboda” (urednici Vinka Jelić-Balta i Slađan Lipovac). Tim bi svojim hommageom zacijelo bio zadovoljan i sam Slavko Kolar, pogotovo jer je rijetko mjesto gdje je, osim u stvarnosti i u medijima na novinarski način, živa suvremena književna pisana satirična riječ.

f3IMG_5728.JPG 600 BBgovori+
Izvatke iz svoje prvonagrađene satire “Svojih tijela gospodari” čita Božica Brkan / Fotografija Miljenko Brezak

Zbirka “Prvih dvadeset uboda” predstavljena je vrlo uspjelo i zanimljivo i u utorak, 17. svibnja 2016. u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. O natječaju, pričama, satiri i knjizi govorili su Vinka Jelić-Balta, Miroslav Mićanović i Slađan Lipovec, a izvatke iz svojih priča-satira čitali su Dubravko Jelačić Bužimski, Karmela Špoljarić, Radovan Dožudić i Božica Brkan, inače prva pobjednica prvoga natječaja pričom Svojih tijela gospodari.

linkovi

http://www.bozicabrkan.com/na-danima-slavka-kolara-predstavljena-knjiga-prica-satira-prvih-dvadeset-uboda/

http://www.gradska-knjiznica-cazma.hr/index.php/natjecaj-za-kratku-pricu-satiru-slako-kolar

http://www.zarez.hr/clanci/svojih-tijela-gospodari

http://www.gradska-knjiznica-cazma.hr/index.php/torte-od-malina

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEica_Brkan