Orašar, Ščelkunčik, The Nutcracker – Umjesto kave 17. prosinca 2018.

Pozvaše nas djeca na Orašara i dakako da smo se razveselili. Odakle im karte? Pa tko nije pratio duge redove za prosinačku predstavu u HNK-u!? Ali ne, nije bio onaj Ščelkunčik, balet Pjotra Iljiča Čajkovskoga s prekrasnim plesom i kostimima, za kojega neki mediji za svoje konzumente organiziraju čak i nagradnu igru (!?), nego britanski film u Cinestaru, The Nutcracker Petera Wrighta. Iako su igrali i glumci koje volim, Helen Miren recimo, iako je bjelodano potrošeno para na kojekakva čuda i efekte da se Hoffman baš bajkovito preseli na veliki ekran, film mi jednostavno nije sjeo. Sve mi je u njemu prepre.

Orašar u izlogu Galerije Mala na zagrebačkom Trgaču / Fotografija Božica Brkan
Orašar u izlogu Galerije Mala na zagrebačkom Trgaču / Fotografija Božica Brkan

Na Orašaru u kazalištu Trešnja, dramatiziranoj Hoffmanovoj čarobnoj bajci Orašar i mišji kralj, nisam bila, a niti ne kanim. Lagano mi se i lik Orašara već pomalo izlizao, jer jedva da ima izloga u kojem ga nema između ponuđene druge kojekakve robe, visokoga i četvrt metra, a ponegdje i metar, a gotovo u svakom blagdanskom katalogu: ako ga već ne prodaju kao strojček za krckanje oraha ili oblikovana makar u prigodni kolačić, tema je koja popuni praznine.

Orašar u izlogu na jarunski place / Fotografija Miljenko Brezak
Orašar u izlogu na jarunski place / Fotografija Miljenko Brezak

Orašarov su lik preuzeli i plakati za koješta, pa i crteži i čestitke, primjerice u izlogu Galerije Mala na Trgaču. Orašar je in! Umalo je zamijenio i svetoga Nikolu i Djeda Mraza i Djeda Božićnjaka. Unatoč svemu tome zašto nekako imam dojam da izostaje Orašarova blagdanska poruka i kao da nikoga nije briga

20181216 – 2018127 – 20181218

linkovi

Advent, blještavilo i jaslice – Umjesto kave 19. prosinca 2018.